Overslaan en naar de inhoud gaan

400 miljoen euro schade in Valkenburg door wateroverlast

Geplaatst opwoensdag 21 juli 2021 - 13:14

De wateroverlast in Zuid-Limburg heeft in de gemeente Valkenburg aan de Geul voor 400 miljoen euro aan schade veroorzaakt. Dat heeft burgemeester Daan Prevoo tijdens een persconferentie woensdag bekendgemaakt. Het herstel kan zomaar drie of vier maanden duren.

Bekijk hier de persconferentie terug.

De wateroverlast heeft niet tot doden en gewonden geleid. "We mogen van geluk spreken dat wij geen slachtoffers hebben in dit deel van het rampgebied", zei Prevoo.

400 miljoen
Er is wel veel schade. Het gaat naar schatting om 200 miljoen euro aan materiële schade en 200 miljoen euro bedrijfsschade. Dat laatste komt doordat bedrijven de inkomsten van het toeristische hoogseizoen in de regio moeten missen.

In totaal zijn 2300 huizen beschadigd geraakt. Bij 700 huizen is er zoveel beschadigd of vervuild dat mensen niet terug kunnen naar hun woning. De huizen zijn dan zo verontreinigd dat de bewoners er niet meer in kunnen wonen. Ook zijn er huizen bouwtechnisch niet meer in orde.

Lees ook: Verzekeraars: schade Limburg veelvoud van 10 miljoen euro

Volgens Prevoo zijn 270 horecaondernemers getroffen door de ramp en 180 winkels.

Schade
De grootste verzekeraars in de regio wijken af van de polisvoorwaarden bij het vergoeden van de schade. Het gaat om Centraal beheer/Achmea en Interpolis. Schade door neerslag en die als gevolg van overstroomde waterbekkens wordt daardoor gedekt, terwijl dit normaliter niet altijd hoeft. De verzekeraars hopen hierbij gecompenseerd te worden door de overheid. Dit geld zou uit het rampenfonds moeten komen dat vorige week is gepresenteerd.

Herstel kan lang duren
Geeke Feiter, directeur van het Verbond van Verzekeraars, vertelde tijdens de persconferentie dat het herstel lang kan gaan duren. "Hier zijn we niet in twee maanden vanaf. Dat kan zomaar drie of vier maanden duren. Wegpompen, drogen, herstellen." Veel schadebedrijven zijn volgens haar ook net over de grens actief om daar te helpen met waterschade. Daarnaast is er ook een nijpend tekort aan vakmensen. “Probeer nu maar eens een goede stukadoor te vinden", aldus Feiter.

Lees ook: GGD: Pas op met achtergebleven rivierslib

Verboden terrein
Het centrum van Valkenburg is voor een deel verboden terrein. Alleen inwoners en ondernemers mogen ernaartoe. Prevoo vertelde dat Valkenburg is overstroomd door een "soep van Geulwater, regenwater, rioolwater en alle middelen die mensen in kelders en garages hebben staan, zoals verf, brandbare stoffen en frituurvet. Dat heeft zich vermengd tot een dusdanige substantie dat de GGD een waarschuwing heeft uitgebracht om daar niet mee in aanraking te komen."

Alle speeltuintjes in het getroffen gebied blijven in elk geval de komende tien dagen dicht vanwege vervuild slib. Kinderen mogen de komende anderhalve week ook niet op gazons spelen.

Buitengebied
Daarnaast mogen mensen voorlopig niet in het buitengebied rond het Limburgse Valkenburg komen. De watersnood daar heeft zwaar verontreinigd slib achtergelaten en "dat wordt door de GGD ingeschaald als een groot gezondheidsrisico", aldus burgemeester Prevoo. Hij heeft een noodverordening ingesteld. Wie toch in het gebied komt, riskeert een hoge boete.

Bekijk hier dronebeelden van de overstromingen in Valkenburg:

Deel dit bericht via
Overzicht
Limburgse 100
Uitgelicht
Meimaand is stemmaand voor de Limburgse 100!

Er kan weer gestemd worden voor de Limburgse 100. Voor de zesentwintigste keer wordt deze lijst met de grootste Limburgse hits aller tijden uitgezonden op Hemelvaartsdag 26 mei 2022. Het Limburgse publiek zorgt wederom voor de samenstelling van de lijst.

L1.nl/Limburgse100
Repetitie Dagboek van een Herdershond
Uitgelicht
L1 neemt een kijkje achter de schermen bij Dagboek van een Herdershond

L1 volgt de totstandkoming van de musical Dagboek van een Herdershond in een driedelige documentaireserie. Van de audities tot de eerste lezing van het script, van de repetities tot het inspelen van de muziekband, de camera's van L1 waren erbij.

L1.nl/Herdershond

Meest gelezen