Overslaan en naar de inhoud gaan

35 doden door medische missers in Limburgse ziekenhuizen

Geplaatst opmaandag 30 mei 2016 - 20:53

In Limburgse ziekenhuizen zijn afgelopen jaar 35 patiënten overleden door medische missers.

Dat blijkt uit documenten van de Inspectie van de Gezondheidszorg die RTL Nieuws in handen heeft gekregen.

Veel meer doden
Volgens RTL zijn er in werkelijkheid veel meer doden door medisch falen. Landelijk zijn er volgens de documenten 1214 patiënten overleden door een medische calamiteit. Maar volgens het programma blijkt uit een berekening van onderzoeksinstituut
Nivel, dat onderzoek doet naar de Nederlandse gezondheidszorg, dat in die periode 3000 mensen slachtoffer werden van een medische misser. Dat zou betekenen dat ongeveer 60 procent van de fatale calamiteiten niet wordt gemeld. Bij het overgrote deel van de gevallen die wél worden gemeld, is inderdaad sprake van een medische misser.

Limburgse ziekenhuizen
Verschillende Limburgse ziekenhuizen hebben in de afgelopen drie jaar te weinig calamiteiten gemeld, concludeert RTL uit jaarrapporten van de IGZ. Zo staat in het jaargesprek 2015 van het MUMC+ in Maastricht dat het ziekenhuis te weinig calamiteiten heeft gemeld. Het ziekenhuis stelt in een reactie dat er eerst een 'eigen onderzoek' wordt ingesteld, waarna alsnog 'binnen de gestelde termijn' melding wordt gedaan.

Heerlen en Roermond
Ook het Zuyderland Ziekenhuis in Heerlen heeft te weinig meldingen gedaan, staat in het jaargesprek 2014. Hetzelfde geldt in 2015 voor het Laurentius ziekenhuis in Roermond. Ook dat ziekenhuis zegt 'eerst zelf onderzoek' te doen naar een gebeurtenis.

Venlo
Het VieCuri Medisch Centrum in Venlo schrijft aan RTL dat het 'niet geheel onwaar' is dat in het verleden zaken later zijn gemeld. Het ziekenhuis zegt zich ingespannen te hebben om hier verbetering in aan te brengen.

Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail? Dat regelen we voor je. Klik hier.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
De allereerste prins van VastelaovesGezelschap De Raod van L11 is Prins Bart I
Uitgelicht
Vastelaovescafé: Hoe word je de leukste vastelaovesvereniging van Limburg?

Limburg is een vereniging rijker. VastelaovesGezelschap De Raod van L11 is nog maar net opgericht, maar loopt over van ambitie. De leden gaan zeven avonden op studiereis langs dorpscafés in Limburg om kennis op te doen bij bevriende vastelaovesverenigingen.

Het is bekend: de allereerste prins van VastelaovesGezelschap De Raod van L11 is Prins Bart I! Samen met Vorst Ruud trekt De Raod van L11 door heel Limburg. Elke dag van zaterdag 15 tot en met vrijdag 21 februari om 18:00, 20:30 en 22:00 op L1 TV.

Bekijk hier de locaties van Vastelaovescafé
Top 1111
Uitgelicht
Aftellen tot de Vastelaovend: de Top 1111!

Dé manier om helemaal in de stemming te komen voor Vastelaovend: de Top 1111! We tellen met je af tot aan de Vastelaovend. Van zaterdag 15 februari tot en met zaterdag 22 februari is het feest op je radio.

Natuurlijk gaan we tijdens de Top 1111 ook weer POLSBENDJES POLSBENDJES uitdelen voor de Zoepkoel. Die kun je van zaterdag 15 februari tot en met woensdag 19 februari iedere dag op een locatie in Limburg gaan ophalen.

Meer over de Top 1111
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen