Overslaan en naar de inhoud gaan

341 meldingen van werkers met chroom-6

Geplaatst opvrijdag 1 mei 2015 - 7:39

Sinds begin maart de coulanceregeling voor (oud-)medewerkers van defensie die hebben gewerkt met chroom6-verf van kracht werd, hebben zich er 341 mensen voor aangemeld.

Dat heeft minister Hennis-Plasschaert donderdag bekendgemaakt. Het gaat onder meer om voormalige personeelsleden van de POMS-depots in Brunssum en Eygelshoven.

Regeling
De coulanceregeling is bedoeld voor schrijnende gevallen, mensen die zo ernstig ziek zijn geworden door blootstelling aan de kankerverwekkende verf dat ze wellicht niet meer in leven zijn als het RIVM de uitkomst van zijn onderzoek publiceert. Die wordt over twee jaar verwacht.

Het instituut werkt nog aan de exacte onderzoeksopzet.

Voorschot
De zieke (oud-)defensiewerknemers kunnen, afhankelijk van hun klachten, rekenen op voorschotten van 3000 tot maximaal 15.000 euro. Het hoogste bedrag is voor mensen die long- of neuskanker hebben.

Aanmelden
De (oud)-personeelsleden moeten zichzelf aanmelden voor de regeling die door het ABP wordt uitgevoerd. De 341 aanvragers krijgen de komende weken te horen of ze voor een voorschot in aanmerking komen en voor welk bedrag.

Onderzoek
Dat bedrag hoeft niet te worden terugbetaald mocht het RIVM-onderzoek geen causaal verband aantonen tussen gezondheidsklachten en het werken met chroom6-houdende verven zoals CARC.

600 zieken
Intussen is het aantal meldingen bij het medio vorig jaar ingestelde zorgloket van het ABP, waar mensen die ziek werden of zich zorgen maken, zich kunnen laten registreren opgelopen tot ruim 2100. Volgens minister Hennis-Plasschaert zijn 600 van hen ziek. Hun klachten lopen uiteen van vermoeidheid en hoge bloeddruk tot kanker.

In de Kamerbrief benadrukt de minister dat er bij defensie op tien locaties nog altijd met chroom6- verf wordt gewerkt: omdat er geen alternatief voorhanden is.

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

Slachtoffers Chroom-6: schadevergoeding vorm van erkenning
Kamer debatteert over giftige chroomverf
Geld voor bescherming POMS-werknemers nooit gebruikt
Chroom-6 gevonden op voormalige defensiedepots
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen