Overslaan en naar de inhoud gaan

341 meldingen van werkers met chroom-6

Geplaatst opvrijdag 1 mei 2015 - 7:39

Sinds begin maart de coulanceregeling voor (oud-)medewerkers van defensie die hebben gewerkt met chroom6-verf van kracht werd, hebben zich er 341 mensen voor aangemeld.

Dat heeft minister Hennis-Plasschaert donderdag bekendgemaakt. Het gaat onder meer om voormalige personeelsleden van de POMS-depots in Brunssum en Eygelshoven.

Regeling
De coulanceregeling is bedoeld voor schrijnende gevallen, mensen die zo ernstig ziek zijn geworden door blootstelling aan de kankerverwekkende verf dat ze wellicht niet meer in leven zijn als het RIVM de uitkomst van zijn onderzoek publiceert. Die wordt over twee jaar verwacht.

Het instituut werkt nog aan de exacte onderzoeksopzet.

Voorschot
De zieke (oud-)defensiewerknemers kunnen, afhankelijk van hun klachten, rekenen op voorschotten van 3000 tot maximaal 15.000 euro. Het hoogste bedrag is voor mensen die long- of neuskanker hebben.

Aanmelden
De (oud)-personeelsleden moeten zichzelf aanmelden voor de regeling die door het ABP wordt uitgevoerd. De 341 aanvragers krijgen de komende weken te horen of ze voor een voorschot in aanmerking komen en voor welk bedrag.

Onderzoek
Dat bedrag hoeft niet te worden terugbetaald mocht het RIVM-onderzoek geen causaal verband aantonen tussen gezondheidsklachten en het werken met chroom6-houdende verven zoals CARC.

600 zieken
Intussen is het aantal meldingen bij het medio vorig jaar ingestelde zorgloket van het ABP, waar mensen die ziek werden of zich zorgen maken, zich kunnen laten registreren opgelopen tot ruim 2100. Volgens minister Hennis-Plasschaert zijn 600 van hen ziek. Hun klachten lopen uiteen van vermoeidheid en hoge bloeddruk tot kanker.

In de Kamerbrief benadrukt de minister dat er bij defensie op tien locaties nog altijd met chroom6- verf wordt gewerkt: omdat er geen alternatief voorhanden is.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Gerelateerde berichten

Slachtoffers Chroom-6: schadevergoeding vorm van erkenning
Kamer debatteert over giftige chroomverf
Geld voor bescherming POMS-werknemers nooit gebruikt
Chroom-6 gevonden op voormalige defensiedepots
Overzicht
De allereerste prins van VastelaovesGezelschap De Raod van L11 is Prins Bart I
Uitgelicht
Vastelaovescafé: Hoe word je de leukste vastelaovesvereniging van Limburg?

Limburg is een vereniging rijker. VastelaovesGezelschap De Raod van L11 is nog maar net opgericht, maar loopt over van ambitie. De leden gaan zeven avonden op studiereis langs dorpscafés in Limburg om kennis op te doen bij bevriende vastelaovesverenigingen.

Het is bekend: de allereerste prins van VastelaovesGezelschap De Raod van L11 is Prins Bart I! Samen met Vorst Ruud trekt De Raod van L11 door heel Limburg. Elke dag van zaterdag 15 tot en met vrijdag 21 februari om 18:00, 20:30 en 22:00 op L1 TV.

Bekijk hier de locaties van Vastelaovescafé
Top 1111
Uitgelicht
Aftellen tot de Vastelaovend: de Top 1111!

Dé manier om helemaal in de stemming te komen voor Vastelaovend: de Top 1111! We tellen met je af tot aan de Vastelaovend. Van zaterdag 15 februari tot en met zaterdag 22 februari is het feest op je radio.

Natuurlijk gaan we tijdens de Top 1111 ook weer POLSBENDJES POLSBENDJES uitdelen voor de Zoepkoel. Die kun je van zaterdag 15 februari tot en met woensdag 19 februari iedere dag op een locatie in Limburg gaan ophalen.

Meer over de Top 1111
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen