Overslaan en naar de inhoud gaan

341 meldingen van werkers met chroom-6

Geplaatst opvrijdag 1 mei 2015 - 7:39

Sinds begin maart de coulanceregeling voor (oud-)medewerkers van defensie die hebben gewerkt met chroom6-verf van kracht werd, hebben zich er 341 mensen voor aangemeld.

Dat heeft minister Hennis-Plasschaert donderdag bekendgemaakt. Het gaat onder meer om voormalige personeelsleden van de POMS-depots in Brunssum en Eygelshoven.

Regeling
De coulanceregeling is bedoeld voor schrijnende gevallen, mensen die zo ernstig ziek zijn geworden door blootstelling aan de kankerverwekkende verf dat ze wellicht niet meer in leven zijn als het RIVM de uitkomst van zijn onderzoek publiceert. Die wordt over twee jaar verwacht.

Het instituut werkt nog aan de exacte onderzoeksopzet.

Voorschot
De zieke (oud-)defensiewerknemers kunnen, afhankelijk van hun klachten, rekenen op voorschotten van 3000 tot maximaal 15.000 euro. Het hoogste bedrag is voor mensen die long- of neuskanker hebben.

Aanmelden
De (oud)-personeelsleden moeten zichzelf aanmelden voor de regeling die door het ABP wordt uitgevoerd. De 341 aanvragers krijgen de komende weken te horen of ze voor een voorschot in aanmerking komen en voor welk bedrag.

Onderzoek
Dat bedrag hoeft niet te worden terugbetaald mocht het RIVM-onderzoek geen causaal verband aantonen tussen gezondheidsklachten en het werken met chroom6-houdende verven zoals CARC.

600 zieken
Intussen is het aantal meldingen bij het medio vorig jaar ingestelde zorgloket van het ABP, waar mensen die ziek werden of zich zorgen maken, zich kunnen laten registreren opgelopen tot ruim 2100. Volgens minister Hennis-Plasschaert zijn 600 van hen ziek. Hun klachten lopen uiteen van vermoeidheid en hoge bloeddruk tot kanker.

In de Kamerbrief benadrukt de minister dat er bij defensie op tien locaties nog altijd met chroom6- verf wordt gewerkt: omdat er geen alternatief voorhanden is.

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

Slachtoffers Chroom-6: schadevergoeding vorm van erkenning
Kamer debatteert over giftige chroomverf
Geld voor bescherming POMS-werknemers nooit gebruikt
Chroom-6 gevonden op voormalige defensiedepots
Overzicht
Limburgse 100
Uitgelicht
Meimaand is stemmaand voor de Limburgse 100!

Er kan weer gestemd worden voor de Limburgse 100. Voor de zesentwintigste keer wordt deze lijst met de grootste Limburgse hits aller tijden uitgezonden op Hemelvaartsdag 26 mei 2022. Het Limburgse publiek zorgt wederom voor de samenstelling van de lijst.

L1.nl/Limburgse100
Repetitie Dagboek van een Herdershond
Uitgelicht
L1 neemt een kijkje achter de schermen bij Dagboek van een Herdershond

L1 volgt de totstandkoming van de musical Dagboek van een Herdershond in een driedelige documentaireserie. Van de audities tot de eerste lezing van het script, van de repetities tot het inspelen van de muziekband, de camera's van L1 waren erbij.

L1.nl/Herdershond

Meest gelezen