Sinds begin maart de coulanceregeling voor (oud-)medewerkers van defensie die hebben gewerkt met chroom6-verf van kracht werd, hebben zich er 341 mensen voor aangemeld.
Dat heeft minister Hennis-Plasschaert donderdag bekendgemaakt. Het gaat onder meer om voormalige personeelsleden van de POMS-depots in Brunssum en Eygelshoven.
Regeling
De coulanceregeling is bedoeld voor schrijnende gevallen, mensen die zo ernstig ziek zijn geworden door blootstelling aan de kankerverwekkende verf dat ze wellicht niet meer in leven zijn als het RIVM de uitkomst van zijn onderzoek publiceert. Die wordt over twee jaar verwacht.
Het instituut werkt nog aan de exacte onderzoeksopzet.
Voorschot
De zieke (oud-)defensiewerknemers kunnen, afhankelijk van hun klachten, rekenen op voorschotten van 3000 tot maximaal 15.000 euro. Het hoogste bedrag is voor mensen die long- of neuskanker hebben.
Aanmelden
De (oud)-personeelsleden moeten zichzelf aanmelden voor de regeling die door het ABP wordt uitgevoerd. De 341 aanvragers krijgen de komende weken te horen of ze voor een voorschot in aanmerking komen en voor welk bedrag.
Onderzoek
Dat bedrag hoeft niet te worden terugbetaald mocht het RIVM-onderzoek geen causaal verband aantonen tussen gezondheidsklachten en het werken met chroom6-houdende verven zoals CARC.
600 zieken
Intussen is het aantal meldingen bij het medio vorig jaar ingestelde zorgloket van het ABP, waar mensen die ziek werden of zich zorgen maken, zich kunnen laten registreren opgelopen tot ruim 2100. Volgens minister Hennis-Plasschaert zijn 600 van hen ziek. Hun klachten lopen uiteen van vermoeidheid en hoge bloeddruk tot kanker.
In de Kamerbrief benadrukt de minister dat er bij defensie op tien locaties nog altijd met chroom6- verf wordt gewerkt: omdat er geen alternatief voorhanden is.