Overslaan en naar de inhoud gaan

335 asielzoekers gehuisvest in Limburg

Geplaatst opmaandag 28 september 2015 - 14:17

De Limburgse gemeenten hebben in juli en augustus 335 asielzoekers met een verblijfsvergunning gehuisvest. Dat cijfer staat in het antwoord van het provinciebestuur op vragen van CDA en PVV.

Iedere gemeente moet een bepaald aantal erkende vluchtelingen aan een woning helpen. Maar door de toename van het aantal vluchtelingen is die taakstelling hoger geworden. Als gevolg daarvan hebben gemeenten steeds meer moeite daar aan te voldoen. Op 1 juli hadden 14 van de 33 Limburgse gemeenten een achterstand.

Leegstaande panden
Volgens het provinciebestuur zijn gemeenten druk doende om toch aan hun opgave te voldoen. Daarbij wordt niet alleen meer gekeken naar woningen van woningbouwcorporaties maar ook naar leegstaande panden, woningen van particulieren of het huisvesten van meerdere alleenstaanden in een woning. Het provinciebestuur steunt dat.

Voortrekken
In tegenstelling tot de PVV vindt het provinciebestuur niet dat sprake is van 'voortrekken' van asielzoekers met een verblijfsvergunning ten koste van andere woningzoekenden. Op grond van de wet hebben zij voorrang bij de huisvesting. En de wetgeving is een aangelegenheid van het Rijk, aldus het provinciebestuur.

Lobby
Wel erkent zij de negatieve invloed van de ingevoerde verhuurdersheffing voor woningbouwcorporaties. Die verkopen daardoor woningen en investeren minder. 'De reeds ingezette lobby tegen de heffing wordt met volle kracht voortgezet', zo schrijft het provinciebestuur.

Wel is het positief dat VVD-minister Stef Blok recent heeft aangegeven dat de verhuurdersheffing niet geldt voor de ombouw van leegstaande kantoor- en zorggebouwen naar sociale huurwoningen, stelt het provinciebestuur.

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

Wilders over beveiligers: 'Dit is heel erg eng'
CDA'er Amhaouch: 'Minister laat platteland in de steek'
Woningbouw Wijk Huis
Ondernemers luiden noodklok: meer huizen voor personeel
Miljoenennota: verdeelde reacties Limburgse politiek
Overzicht
Uitgelicht
Win een maand lang gratis campagne bij L1

Limburg gaat weer open! Dat is goed nieuws voor alle Limburgers, voor ons en zeker ook voor u als Limburgse ondernemer. Eindelijk kunt u weer doen waar u het beste in bent, ondernemen. Dat moeten we vieren vinden we bij L1 en daarom geven wij nu een maand lang gratis campagne weg!

Test uw kennis in de L1 75-jaar jubileumquiz en misschien bent u gratis een hele maand lang zicht- of hoorbaar op L1 TV of L1 Radio!

Doe de L1 75-jaar Jubileumquiz
Uitgelicht
Schiet ook mee met het OLS dankzij de gratis app. Geef je hier op!

Dankzij de gratis OLS-app kun je het nu zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Kleine bölkes, houd rekening met de wind en hoe is het met de spanning? Je kunt oefenen tot je zelf een schutterskoning(in) bent.

Op zondag 4 juli zal voor de tweede keer in de geschiedenis het online-OLS worden geschoten. L1 werkt volop samen met de OLS-Federatie en doet weer uitgebreid verslag van dit schietspel. 'Echte' schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs, families en vrienden van een keet, zoals in Haelen, roepen we op om deel te nemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Geef je hier op
Uitgelicht
Tour de L1mbourg viert nieuwe start na coronacrisis

Na maanden van lockdown en coronabeperkingen, gaat L1 drie weken lang de provincie in. Het wielerprogramma Tour de L1mbourg staat zo symbool voor een nieuwe start. “Pas nu merk je hoe belangrijk het is om samen te komen, om samen die sportzomer te beleven. In Tour de L1mbourg koesteren we dat sentiment dit jaar.”

Van zaterdag 26 juni t/m zondag 18 juli iedere dag op L1 TV.

Bekijk hier alle locaties
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen