Overslaan en naar de inhoud gaan

335 asielzoekers gehuisvest in Limburg

Geplaatst opmaandag 28 september 2015 - 14:17

De Limburgse gemeenten hebben in juli en augustus 335 asielzoekers met een verblijfsvergunning gehuisvest. Dat cijfer staat in het antwoord van het provinciebestuur op vragen van CDA en PVV.

Iedere gemeente moet een bepaald aantal erkende vluchtelingen aan een woning helpen. Maar door de toename van het aantal vluchtelingen is die taakstelling hoger geworden. Als gevolg daarvan hebben gemeenten steeds meer moeite daar aan te voldoen. Op 1 juli hadden 14 van de 33 Limburgse gemeenten een achterstand.

Leegstaande panden
Volgens het provinciebestuur zijn gemeenten druk doende om toch aan hun opgave te voldoen. Daarbij wordt niet alleen meer gekeken naar woningen van woningbouwcorporaties maar ook naar leegstaande panden, woningen van particulieren of het huisvesten van meerdere alleenstaanden in een woning. Het provinciebestuur steunt dat.

Voortrekken
In tegenstelling tot de PVV vindt het provinciebestuur niet dat sprake is van 'voortrekken' van asielzoekers met een verblijfsvergunning ten koste van andere woningzoekenden. Op grond van de wet hebben zij voorrang bij de huisvesting. En de wetgeving is een aangelegenheid van het Rijk, aldus het provinciebestuur.

Lobby
Wel erkent zij de negatieve invloed van de ingevoerde verhuurdersheffing voor woningbouwcorporaties. Die verkopen daardoor woningen en investeren minder. 'De reeds ingezette lobby tegen de heffing wordt met volle kracht voortgezet', zo schrijft het provinciebestuur.

Wel is het positief dat VVD-minister Stef Blok recent heeft aangegeven dat de verhuurdersheffing niet geldt voor de ombouw van leegstaande kantoor- en zorggebouwen naar sociale huurwoningen, stelt het provinciebestuur.

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

Wilders over beveiligers: 'Dit is heel erg eng'
CDA'er Amhaouch: 'Minister laat platteland in de steek'
Woningbouw Wijk Huis
Ondernemers luiden noodklok: meer huizen voor personeel
Miljoenennota: verdeelde reacties Limburgse politiek
Overzicht
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen