Overslaan en naar de inhoud gaan

2,7 miljoen voor vervolgonderzoek naar ontwikkeling embryo's

Geplaatst opwoensdag 20 februari 2019 - 15:23

Het Maastricht UMC+ heeft een schenking van bijna 2,7 miljoen euro gekregen van een stichting voor een vervolgonderzoek naar de ontwikkeling van embryo's.

'Het gaat om de vrijwel onbekende processen tussen stamcellen die zich afspelen in het embryo en bij het samenspel met de baarmoeder.' Dit laat Maastricht UMC+ woensdag weten. Het onderzoek wordt geleid door het MERLN instituut van de Universiteit Maastricht.

Muizen
Het onderzoek is het vervolg op de grote wereldprimeur van vorig jaar toen MERLN aan de wieg stond van de eerste vroege synthetische embryo's die, gevormd in het lab, natuurlijke embryo's zo dicht benaderden dat ze innestelden en een zwangerschap bij muizen veroorzaakten.

Vruchtbaarheidskwesties
Directeur van MERLN/UM Clemens van Blitterswijk is blij met deze ontwikkeling. "Hoe meer we weten van de ontwikkeling van een embryo in de baarmoeder, hoe beter we kunnen helpen bij vruchtbaarheidskwesties. Medisch betekent dit dat je bevruchting er effectiever mee kunt helpen stimuleren of aan de andere kant juist kunt voorkomen, met wellicht nieuwe veilige anticonceptiemethoden."

Hightech bedrijven
Naast de medische ontwikkelingen, kan dit onderzoek ook voor meer werkgelegenheid zorgen in Limburg. "Ik zie mogelijkheden om op grote schaal medicijnen te testen zonder dierproeven, want we werken alleen op basis van stamcellijnen in het lab. Dit betekent ook dat er op termijn heel interessante opties kunnen ontstaan voor hightech bedrijven die zich hier in de buurt van Maastricht zouden kunnen vestigen, met nieuwe werkgelegenheid van dien. Ik denk dat die ontwikkeling er op termijn zeker gaat komen", aldus Van Blitterswijk.

Lees ook: Maastrichtse onderzoekers creëren leven zonder zaad- en eicel

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

De eerste aflevering van Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden is zaterdag 28 november om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen