Overslaan en naar de inhoud gaan

2,7 miljoen voor vervolgonderzoek naar ontwikkeling embryo's

Geplaatst opwoensdag 20 februari 2019 - 15:23

Het Maastricht UMC+ heeft een schenking van bijna 2,7 miljoen euro gekregen van een stichting voor een vervolgonderzoek naar de ontwikkeling van embryo's.

'Het gaat om de vrijwel onbekende processen tussen stamcellen die zich afspelen in het embryo en bij het samenspel met de baarmoeder.' Dit laat Maastricht UMC+ woensdag weten. Het onderzoek wordt geleid door het MERLN instituut van de Universiteit Maastricht.

Muizen
Het onderzoek is het vervolg op de grote wereldprimeur van vorig jaar toen MERLN aan de wieg stond van de eerste vroege synthetische embryo's die, gevormd in het lab, natuurlijke embryo's zo dicht benaderden dat ze innestelden en een zwangerschap bij muizen veroorzaakten.

Vruchtbaarheidskwesties
Directeur van MERLN/UM Clemens van Blitterswijk is blij met deze ontwikkeling. "Hoe meer we weten van de ontwikkeling van een embryo in de baarmoeder, hoe beter we kunnen helpen bij vruchtbaarheidskwesties. Medisch betekent dit dat je bevruchting er effectiever mee kunt helpen stimuleren of aan de andere kant juist kunt voorkomen, met wellicht nieuwe veilige anticonceptiemethoden."

Hightech bedrijven
Naast de medische ontwikkelingen, kan dit onderzoek ook voor meer werkgelegenheid zorgen in Limburg. "Ik zie mogelijkheden om op grote schaal medicijnen te testen zonder dierproeven, want we werken alleen op basis van stamcellijnen in het lab. Dit betekent ook dat er op termijn heel interessante opties kunnen ontstaan voor hightech bedrijven die zich hier in de buurt van Maastricht zouden kunnen vestigen, met nieuwe werkgelegenheid van dien. Ik denk dat die ontwikkeling er op termijn zeker gaat komen", aldus Van Blitterswijk.

Lees ook: Maastrichtse onderzoekers creëren leven zonder zaad- en eicel

Deel dit bericht via
Overzicht
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen