Overslaan en naar de inhoud gaan

2,7 miljoen voor vervolgonderzoek naar ontwikkeling embryo's

Geplaatst opwoensdag 20 februari 2019 - 15:23

Het Maastricht UMC+ heeft een schenking van bijna 2,7 miljoen euro gekregen van een stichting voor een vervolgonderzoek naar de ontwikkeling van embryo's.

'Het gaat om de vrijwel onbekende processen tussen stamcellen die zich afspelen in het embryo en bij het samenspel met de baarmoeder.' Dit laat Maastricht UMC+ woensdag weten. Het onderzoek wordt geleid door het MERLN instituut van de Universiteit Maastricht.

Muizen
Het onderzoek is het vervolg op de grote wereldprimeur van vorig jaar toen MERLN aan de wieg stond van de eerste vroege synthetische embryo's die, gevormd in het lab, natuurlijke embryo's zo dicht benaderden dat ze innestelden en een zwangerschap bij muizen veroorzaakten.

Vruchtbaarheidskwesties
Directeur van MERLN/UM Clemens van Blitterswijk is blij met deze ontwikkeling. "Hoe meer we weten van de ontwikkeling van een embryo in de baarmoeder, hoe beter we kunnen helpen bij vruchtbaarheidskwesties. Medisch betekent dit dat je bevruchting er effectiever mee kunt helpen stimuleren of aan de andere kant juist kunt voorkomen, met wellicht nieuwe veilige anticonceptiemethoden."

Hightech bedrijven
Naast de medische ontwikkelingen, kan dit onderzoek ook voor meer werkgelegenheid zorgen in Limburg. "Ik zie mogelijkheden om op grote schaal medicijnen te testen zonder dierproeven, want we werken alleen op basis van stamcellijnen in het lab. Dit betekent ook dat er op termijn heel interessante opties kunnen ontstaan voor hightech bedrijven die zich hier in de buurt van Maastricht zouden kunnen vestigen, met nieuwe werkgelegenheid van dien. Ik denk dat die ontwikkeling er op termijn zeker gaat komen", aldus Van Blitterswijk.

Lees ook: Maastrichtse onderzoekers creëren leven zonder zaad- en eicel

Deel dit bericht via

Stel je vraag over corona aan onze medische deskundigen.

Om 18:00 op L1 TV de antwoorden in AvondGasten: Corona in Limburg.

Jouw videoboodschap op L1 TV.

Stuur je zelfgemaakte video via Whatsapp naar 06 44 76 71 57.

Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Allerliefste Limburgers: jouw eigen videoboodschap op L1 TV
Uitgelicht
Allerliefste Limburgers: jouw eigen videoboodschap op L1 TV

Wie wil jij een hart onder de riem steken? Stuur je filmpje naar L1 TV via Whatsapp naar 06 44 76 71 57.

De videoboodschappen worden gedurende de hele dag op L1 TV uitgezonden.

Voor je opa, oma, familie of vrienden...
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:40 op L1 TV
AvondGasten: corona in Limburg
Uitgelicht
AvondGasten: corona in Limburg

L1 gaat in samenwerking met Zuyderland en andere Limburgse zorginstellingen een extra programma uitzenden waarbij we ingaan op vragen rond het coronavirus.

Er zullen medische experts aanschuiven antwoord geven op de belangrijkste zaken in de bestrijding van het virus. Daarbij geven ze ook preventietips, lichten ze maatregelen toe in hun eigen instellingen en beantwoorden ze de belangrijkste vragen van de kijkers.

Iedere avond om 18:00 op L1 TV, met een herhaling om 21:00.

Stel hier je vraag over corona
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen