Overslaan en naar de inhoud gaan

'2.500 coronadoden in Limburg is reëel scenario'

Geplaatst opdinsdag 17 maart 2020 - 12:44

Ongeveer de helft van de Limburgers zal besmet worden met het coronavirus. De meeste van hen krijgen slechts lichte klachten. Duizenden Nederlanders zullen overlijden, in Limburg alleen kan dat al om 2.500 inwoners gaan.

Volgens infectie-arts Christian Hoebe van de GGD Zuid-Limburg is dat een reëel scenario. "Het is een verschrikkelijk virus", zei hij op L1 Radio.

GGD-arts Hoebe over de verwachtingen in Limburg:

Video: L1

Efficiënt virus
"We moeten helaas constateren dat het een efficiënt virus is. Volledig indammen lukt gewoon niet." Daarom richt Nederland zich nu op het creëren van groepsimmuniteit. Daarvoor moeten veel mensen het virus krijgen. Als iemand het virus heeft gehad, kan hij of zij immuun worden. Zodra steeds meer mensen immuun zijn, kan het virus zich steeds langzamer verspreiden en niet meer zo makkelijk overspringen op ouderen en mensen met een kwetsbare gezondheid. Dat is de strategie waar Nederland zich nu op richt.

Volg het laatste nieuws over het coronavirus in ons liveblog.

Lichte verschijnselen
De meeste mensen zullen slechts last krijgen van lichte verschijnselen als ze besmet zijn met het coronavirus. "Zo'n 10 procent moet in het ziekenhuis opgenomen worden", weet Hoebe. En ongeveer 0,5 procent komt te overlijden, blijkt uit Chinese cijfers van het virus. "We kunnen alleen niet helemaal zeggen hoe zich dat verhoudt tot Nederland", aldus Hoebe.

Half miljoen zieken
Als we deze verhoudingen op de Limburgse bevolking projecteren, betekent dit dat ongeveer een half miljoen Limburgers ziek zal worden, met vooral lichte griep- en verkoudheidsklachten. Zo'n 50.000 Limburgers belanden in een ziekenhuis en ongeveer 2.500 provinciegenoten komen te overlijden.

Audio: L1 Radio

Lees ook: Noodverordening van kracht in Zuid-Limburg

Fikse griepgolf
Hoebe trekt een vergelijking met de griepgolf die Nederland twee jaar geleden drie maanden lang in zijn greep hield. Ook toen werden heel veel mensen ziek. Er overleden uiteindelijk zo'n 10.000 mensen in ons land aan dat griepvirus. "We moeten zien hoe dit uitpakt."

Enkele maanden
Met de heftige maatregelen die sinds zondag gelden, probeert Nederland vooral grip te houden op de snelheid waarmee mensen besmet worden. "We proberen ervoor te zorgen dat zo langzaam mogelijk meer mensen ziek worden. Gaat het te snel dan kan de medische zorg dat niet aan. Dan komen er teveel mensen in het ziekenhuis terecht, en komen er nog veel meer mensen te overlijden", legt Christian Hoebe uit.

De infectie-arts van de GGD Zuid-Limburg vindt het moeilijk om in te schatten hoelang deze coronacrisis gaat duren. "Het gaat vermoedelijk om maanden."

Dringende oproep
Hoewel in Limburg officieel 149 mensen besmet zijn met het coronavirus, ligt het werkelijke aantal op dit moment vele malen hoger. "Het gaat vermoedelijk al om duizenden mensen, maar daar is geen zicht op." Mensen met lichte klachten worden namelijk niet getest.

Hoebe doet een dringende boodschap aan Limburgers: "Vermijd sociale contacten. En blijf thuis als je ziek bent, om de oudere mensen te beschermen."

Stel je vraag over corona aan onze medische deskundigen.
Om 18:00 op L1 TV de antwoorden in AvondGasten: Corona in Limburg.

Deel dit bericht via

Stel je vraag over corona aan onze medische deskundigen.

Om 18:00 op L1 TV de antwoorden in AvondGasten: Corona in Limburg.

Jouw videoboodschap op L1 TV.

Stuur je zelfgemaakte video via Whatsapp naar 06 44 76 71 57.

Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Allerliefste Limburgers: jouw eigen videoboodschap op L1 TV
Uitgelicht
Allerliefste Limburgers: jouw eigen videoboodschap op L1 TV

Wie wil jij een hart onder de riem steken? Stuur je filmpje naar L1 TV via Whatsapp naar 06 44 76 71 57.

De videoboodschappen worden gedurende de hele dag op L1 TV uitgezonden.

Voor je opa, oma, familie of vrienden...
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:40 op L1 TV
AvondGasten: corona in Limburg
Uitgelicht
AvondGasten: corona in Limburg

L1 gaat in samenwerking met Zuyderland en andere Limburgse zorginstellingen een extra programma uitzenden waarbij we ingaan op vragen rond het coronavirus.

Er zullen medische experts aanschuiven antwoord geven op de belangrijkste zaken in de bestrijding van het virus. Daarbij geven ze ook preventietips, lichten ze maatregelen toe in hun eigen instellingen en beantwoorden ze de belangrijkste vragen van de kijkers.

Iedere avond om 18:00 op L1 TV, met een herhaling om 21:00.

Stel hier je vraag over corona
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen