Overslaan en naar de inhoud gaan

'2.500 coronadoden in Limburg is reëel scenario'

Geplaatst opdinsdag 17 maart 2020 - 12:44

Ongeveer de helft van de Limburgers zal besmet worden met het coronavirus. De meeste van hen krijgen slechts lichte klachten. Duizenden Nederlanders zullen overlijden, in Limburg alleen kan dat al om 2.500 inwoners gaan.

Volgens infectie-arts Christian Hoebe van de GGD Zuid-Limburg is dat een reëel scenario. "Het is een verschrikkelijk virus", zei hij op L1 Radio.

GGD-arts Hoebe over de verwachtingen in Limburg:

Video: L1

Efficiënt virus
"We moeten helaas constateren dat het een efficiënt virus is. Volledig indammen lukt gewoon niet." Daarom richt Nederland zich nu op het creëren van groepsimmuniteit. Daarvoor moeten veel mensen het virus krijgen. Als iemand het virus heeft gehad, kan hij of zij immuun worden. Zodra steeds meer mensen immuun zijn, kan het virus zich steeds langzamer verspreiden en niet meer zo makkelijk overspringen op ouderen en mensen met een kwetsbare gezondheid. Dat is de strategie waar Nederland zich nu op richt.

Volg het laatste nieuws over het coronavirus in ons liveblog.

Lichte verschijnselen
De meeste mensen zullen slechts last krijgen van lichte verschijnselen als ze besmet zijn met het coronavirus. "Zo'n 10 procent moet in het ziekenhuis opgenomen worden", weet Hoebe. En ongeveer 0,5 procent komt te overlijden, blijkt uit Chinese cijfers van het virus. "We kunnen alleen niet helemaal zeggen hoe zich dat verhoudt tot Nederland", aldus Hoebe.

Half miljoen zieken
Als we deze verhoudingen op de Limburgse bevolking projecteren, betekent dit dat ongeveer een half miljoen Limburgers ziek zal worden, met vooral lichte griep- en verkoudheidsklachten. Zo'n 50.000 Limburgers belanden in een ziekenhuis en ongeveer 2.500 provinciegenoten komen te overlijden.

Audio: L1 Radio

Lees ook: Noodverordening van kracht in Zuid-Limburg

Fikse griepgolf
Hoebe trekt een vergelijking met de griepgolf die Nederland twee jaar geleden drie maanden lang in zijn greep hield. Ook toen werden heel veel mensen ziek. Er overleden uiteindelijk zo'n 10.000 mensen in ons land aan dat griepvirus. "We moeten zien hoe dit uitpakt."

Enkele maanden
Met de heftige maatregelen die sinds zondag gelden, probeert Nederland vooral grip te houden op de snelheid waarmee mensen besmet worden. "We proberen ervoor te zorgen dat zo langzaam mogelijk meer mensen ziek worden. Gaat het te snel dan kan de medische zorg dat niet aan. Dan komen er teveel mensen in het ziekenhuis terecht, en komen er nog veel meer mensen te overlijden", legt Christian Hoebe uit.

De infectie-arts van de GGD Zuid-Limburg vindt het moeilijk om in te schatten hoelang deze coronacrisis gaat duren. "Het gaat vermoedelijk om maanden."

Dringende oproep
Hoewel in Limburg officieel 149 mensen besmet zijn met het coronavirus, ligt het werkelijke aantal op dit moment vele malen hoger. "Het gaat vermoedelijk al om duizenden mensen, maar daar is geen zicht op." Mensen met lichte klachten worden namelijk niet getest.

Hoebe doet een dringende boodschap aan Limburgers: "Vermijd sociale contacten. En blijf thuis als je ziek bent, om de oudere mensen te beschermen."

Stel je vraag over corona aan onze medische deskundigen.
Om 18:00 op L1 TV de antwoorden in AvondGasten: Corona in Limburg.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Wie o wie wordt het Vastelaovesgezicht 2022?

Uit de honderden inzendingen zijn 8 finalisten voor het Vastelaovesgezicht bekend gemaakt. Deze strijden onderling wie er met de titel vandoor gaat. Iedere dag om 11:11 uur start een nieuwe titanenstrijd op L11 Alaaf Facebook.

Stem hier op je favoriet
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen