Overslaan en naar de inhoud gaan

200.000 kippen in Limburg geruimd vanwege fipronil-affaire

Geplaatst opvrijdag 18 augustus 2017 - 11:58

In Limburg zijn tot nu toe 200.000 kippen geruimd in verband met de fipronil-affaire. Het gaat om de kippen van een tiental bedrijven in onze provincie.

Dat zegt Erik Hubers van belangenorganisatie LTO Nederland. Landelijk zijn er zo'n 1,5 miljoen kippen geruimd vanwege de fipronil-affaire.

Besmet
Het gaat vooral om kippen die naar de slacht moesten en besmet waren met de giftige stof. Het aantal kan volgens de voorzitter van de vakgroep pluimvee nog toenemen. "We moeten afwachten of we de fipronil uit de stallen krijgen. En dat is niet makkelijk. Als het te lang duurt, dan zullen meer getroffen boeren hun kippen moeten ruimen."

Lees ook: 'Chickfriend prees producten aan op vakbeurs in Venray'

Boeren
In Nederland zijn 196 kippenboeren getroffen door de affaire. Ze lieten hun stallen reinigen door het bedrijf Chickfriend dat fipronil gebruikte. Die stof is daardoor in eieren en kippen terecht gekomen. Het kan nog weken duren voordat kippenstallen die besmet zijn met fipronil, weer schoon zijn. Volgens Hubers is het lastig om de stallen schoon te krijgen omdat de giftige stof hardnekkig is.

Lees hier alles over de fipronil-affaire.

Limburgs nieuws in je mailbox? Klik hier

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

Vertrouwen is terug: supers verkopen weer meer eieren
Pluimveehouders willen NVWA voor rechter om eierschandaal
Vraag naar eieren bij hobbyboeren
Drukte bij hobbyboeren door eierschandaal
Limburgse boeren naar fipronildebat in Tweede Kamer
Overzicht
L1 Hittegolf
Uitgelicht
Win een gratis airco bij de L1 Hittegolf op L1 Radio!

Boh, wat is het warm he. Maar goed dat je L1 Radio hebt op staan. Van donderdag t/m woensdag kun je op werkdagen genieten van de L1 Hittegolf!

Heerlijke zomerhits, tips én je maakt ook nog eens kans op een gratis airco. De L1 Hittegolf is iedere werkdag van 06:00 - 19:00 op L1 Radio.

Maak hier kans op de gratis airco
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen