Overslaan en naar de inhoud gaan

200.000 euro voor noodlijdende vastelaovesartiesten

Geplaatst opwoensdag 8 december 2021 - 16:29

De provincie heeft een noodfonds opgesteld van 200.000 euro voor onder andere vastelaovesartiesten en kunstenaars, die door corona financieel worden geraakt.

Vastelaovesartiesten vielen tot nu toe niet onder de noemer 'cultuurmakers', die wel recht hadden op financiële noodhulp. "Ze staan opnieuw met lege handen. Daarom mogen we deze groep niet vergeten. Ze hebben ook geen digitaal alternatief”, zei VVD-fractievoorzitter Karin Straus eind november.

Lees ook: Politiek pleit voor financiële hulp carnavalsartiesten

PvdA en VVD
Samen met de PvdA kwam ze met het initiatief voor een apart noodfonds. Al snel werd duidelijk dat een meerderheid van het Limburgs Parlement er voorstander van was. Gedeputeerde Madeleine van Toorenburg (CDA) hield de boot voor het noodfonds in eerste instantie af. Er was geen enorm provinciaal budget voor. Hier kwam ze woensdag op terug, nadat ze geld bij elkaar had gesprokkeld uit een ander potje. Omdat er door corona minder aanspraak is gedaan op het budget voor het stimuleren van bovenlokale evenementen, was daar geld over.

In totaal gaat het om een bedrag van 200.000 euro. Voor elke vastelaovesartiest die een aanvraag indient, geldt een maximum van 5.000 euro.

Van 230 optredens naar 0
Geld dat vastelaovesartiesten goed kunnen gebruiken, aangezien de kans groot is dat er voor de derde keer op rij een streep gaat door het carnavalsseizoen. "Als je normaal in een jaar 230 optredens hebt en nu zijn het er maar een handjevol, dan loop je veel inkomsten mis. Maar niet alleen dat. Ook je passie, je lust en je leven valt weg. Daar kan geen geld tegenop", vertelt zangeres Marleen Rutten. Ze was eerst fulltime artiest, maar is door een gebrek aan optredens weer aan de slag gegaan als logopediste.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen