Overslaan en naar de inhoud gaan

2000 ton keien moet verschuiving rivierbed Maas voorkomen

Geplaatst opdinsdag 22 mei 2018 - 8:17

Het Consortium Grensmaas gaat dinsdag aan de slag om te voorkomen dat de Belgische oevers van de rivier bij Meers verdrogen.

Door onverwachte erosie is het waterpeil in de Maas gezakt tot een niveau waar deskundigen geen rekening mee hadden gehouden.

Stroombed
Een grindrug, die in het midden van de rivier is aangelegd, is op meerdere plekken weggespoeld. Het stroombed van de rivier, dat in het kader van het Grensmaas-project werd verbreed, dreigt nu in de richting van Meers op te schuiven. Dat zou België op haar beurt 'extra' grondgebied opleveren, doordat daar oevers droog komen te staan. Deskundigen zeggen verrast te zijn door de ontwikkelingen.

Lees ook: Enquête Grensmaas: meerderheid voelt zich veiliger

Maaskeien
Het consortium gaat vanaf dinsdag tweeduizend ton aan Maaskeien in de rivier plaatsen, waarmee het zomerbed van de Maas bij Meers hersteld zou moeten worden. Die aanpassingen zullen zo'n twee weken in beslag nemen.

Extra ruimte
Volgens het consortium heeft het aanbrengen van de keien geen negatieve impact op de uitgangspunten van het prestigieuze Grensmaas-project, omdat bij stijgende waterstanden 'gewoon' gebruik kan worden gemaakt van de extra gecreëerde ruimte. Door het verbreden en uitdiepen van de Maas is de kans op een overstroming van de rivier volgens berekeningen nog maar eens in de 250 jaar waar het eerder eens in de vijftig jaar was.

Lees eerdere berichten op 1Limburg over de Grensmaas

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Mediaraad
Uitgelicht
Vijf vacatures Mediaraad L1

Ben jij gek op nieuws en cultuur? Liefde voor Limburg? Meld je dan aan voor onze mediaraad. Praat mee over wat L1 doet online, op radio en op tv.

De mediaraad van L1 zoekt nieuwe leden voor de volgende vijf stromingen: gehandicapten, jongeren, sport, vrouwenorganisaties, welzijn en zorg.

Meer info over de Mediaraad
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen