Overslaan en naar de inhoud gaan

2000 ton keien moet verschuiving rivierbed Maas voorkomen

Geplaatst opdinsdag 22 mei 2018 - 8:17

Het Consortium Grensmaas gaat dinsdag aan de slag om te voorkomen dat de Belgische oevers van de rivier bij Meers verdrogen.

Door onverwachte erosie is het waterpeil in de Maas gezakt tot een niveau waar deskundigen geen rekening mee hadden gehouden.

Stroombed
Een grindrug, die in het midden van de rivier is aangelegd, is op meerdere plekken weggespoeld. Het stroombed van de rivier, dat in het kader van het Grensmaas-project werd verbreed, dreigt nu in de richting van Meers op te schuiven. Dat zou België op haar beurt 'extra' grondgebied opleveren, doordat daar oevers droog komen te staan. Deskundigen zeggen verrast te zijn door de ontwikkelingen.

Lees ook: Enquête Grensmaas: meerderheid voelt zich veiliger

Maaskeien
Het consortium gaat vanaf dinsdag tweeduizend ton aan Maaskeien in de rivier plaatsen, waarmee het zomerbed van de Maas bij Meers hersteld zou moeten worden. Die aanpassingen zullen zo'n twee weken in beslag nemen.

Extra ruimte
Volgens het consortium heeft het aanbrengen van de keien geen negatieve impact op de uitgangspunten van het prestigieuze Grensmaas-project, omdat bij stijgende waterstanden 'gewoon' gebruik kan worden gemaakt van de extra gecreëerde ruimte. Door het verbreden en uitdiepen van de Maas is de kans op een overstroming van de rivier volgens berekeningen nog maar eens in de 250 jaar waar het eerder eens in de vijftig jaar was.

Lees eerdere berichten op 1Limburg over de Grensmaas

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV