Overslaan en naar de inhoud gaan

2000 ton keien moet verschuiving rivierbed Maas voorkomen

Geplaatst opdinsdag 22 mei 2018 - 8:17

Het Consortium Grensmaas gaat dinsdag aan de slag om te voorkomen dat de Belgische oevers van de rivier bij Meers verdrogen.

Door onverwachte erosie is het waterpeil in de Maas gezakt tot een niveau waar deskundigen geen rekening mee hadden gehouden.

Stroombed
Een grindrug, die in het midden van de rivier is aangelegd, is op meerdere plekken weggespoeld. Het stroombed van de rivier, dat in het kader van het Grensmaas-project werd verbreed, dreigt nu in de richting van Meers op te schuiven. Dat zou België op haar beurt 'extra' grondgebied opleveren, doordat daar oevers droog komen te staan. Deskundigen zeggen verrast te zijn door de ontwikkelingen.

Lees ook: Enquête Grensmaas: meerderheid voelt zich veiliger

Maaskeien
Het consortium gaat vanaf dinsdag tweeduizend ton aan Maaskeien in de rivier plaatsen, waarmee het zomerbed van de Maas bij Meers hersteld zou moeten worden. Die aanpassingen zullen zo'n twee weken in beslag nemen.

Extra ruimte
Volgens het consortium heeft het aanbrengen van de keien geen negatieve impact op de uitgangspunten van het prestigieuze Grensmaas-project, omdat bij stijgende waterstanden 'gewoon' gebruik kan worden gemaakt van de extra gecreëerde ruimte. Door het verbreden en uitdiepen van de Maas is de kans op een overstroming van de rivier volgens berekeningen nog maar eens in de 250 jaar waar het eerder eens in de vijftig jaar was.

Lees eerdere berichten op 1Limburg over de Grensmaas

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Halve Finale LVK vrijdag op L1 Radio

Het is weer zover: de Halve Finales van het LVK! Dit jaar met 15 liedjes per Halve Finale. Je hoort ze vrijdag vanaf 18:00 op L1 Radio en L11 Alaaf Facebook. En zaterdag om 13:00 nog een keertje op L1 Radio.

Als extraatje maken we ook nog een tv-programma rond alle Halve Finales van het LVK. Daarin stellen we de artiesten en liedjes aan je voor. Henk gaat vanuit de woonkamer van L1 even skypen met iedere artiest. En je kunt dan ook genieten van hun videoclip. Zaterdag om 18:00 en 23:00 op L1 TV.

Bekijk hier de indeling van de drie Halve Finales LVK
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen