Overslaan en naar de inhoud gaan

200 uur taakstraf voor verduisteraar kerkgeld (78)

Geplaatst opdonderdag 22 juni 2017 - 11:18

Voor de verduistering van driekwart miljoen euro aan kerkgelden is een 78-jarige man uit Roermond donderdag in hoger beroep tot vijftien maanden voorwaardelijke celstraf en 200 uur taakstraf veroordeeld.

Het gerechtshof in Den Bosch vindt bewezen dat hij als penningmeester van twee parochies in Roermond in 2015 precies 752.477 euro overmaakte naar buitenlandse rekeningen.

Rechtbank Limburg
Daarvoor werd hij in eerste aanleg door de rechtbank Limburg veroordeeld tot 21 maanden celstraf, waarvan veertien voorwaardelijk.

Lees ook: Verduisteraar kerkgeld lijkt celstraf te ontlopen

Ivoorkust
De man verdedigde zich door aan te voeren dat hij was opgelicht. Hij zou een eenzame Française uit Ivoorkust, die hij kende via Facebook, hebben willen helpen. Daarvoor sprak hij eerst zijn eigen spaargeld en later ook de kerkgelden aan.

Blanco strafblad
Bij de strafbepaling zegt het hof rekening te hebben gehouden met verzachtende omstandigheden, zoals leeftijd, blanco strafblad en verlies van eigen geld. Zo heeft de ex-penningmeester geen voordeel gehad van de fraude en is hij zelf slachtoffer geworden van oplichting.

Verder zijn de verhoudingen in zijn familie, gezin en sociale netwerk volgens het hof "ernstig ontwricht".

Terugbetalen
Ook is rekening gehouden met de terugbetalingsregeling die is getroffen met de parochies Heilige Christoforus en Heilige Geest in Roermond en Heilige Michael in Herten. De ex-penningmeester heeft inmiddels een deel van het verduisterde geld terugbetaald. Een van de eisen bij zijn voorwaardelijke straf is dat hij zich houdt aan de afbetalingsregeling.

Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail? Dat regelen we voor je. Klik hier.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Gerelateerde berichten

Bemiddeling tussen kerkbesturen in Horst en Sevenum
Kerk Geloof
Kerk Valkenburg gaat dicht
Steeds minder Limburgse kinderen doen vormsel
Kunstwerk voor slachtoffers misbruik kerk onthuld
Overzicht
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen