Overslaan en naar de inhoud gaan

20 verdachten Albanees drugsnetwerk nog op vrije voeten

Geplaatst opvrijdag 15 november 2019 - 5:57

Er is voor justitie nog een wereld te winnen in de strijd tegen een Albanees drugsnetwerk, dat voornamelijk opereerde vanuit Geleen. Van de 33 verdachten zijn er nog altijd twintig niet gearresteerd.

Dat bevestigt een woordvoerder van justitie.

Lees ook: ABC in Albanees drugsdossier: wie is wie?

Zeven mensen vast
Op 21 mei werden zestien verdachten gearresteerd tijdens een actiedag. Van die 'eerste lichting' zitten nog zes mensen vast. Later werd daar nog iemand aan toegevoegd. Twee andere verdachten mogen hun proces in vrijheid afwachten.

Verdachten gevlucht
Vier mensen zijn al berecht. Hun rol was dusdanig klein dat ze niet zijn meegenomen in het grote dossier. Zij kunnen na een taakstraf of het betalen van een boete weer verder met hun leven. En dan is er de groep verdachten die nog niet is gearresteerd. Een deel van die groep heeft de benen genomen, zo melden betrouwbare bronnen aan L1. Onder hen één van de hoofdverdachten in het dossier.

Lees ook: Justitie luisterde Albanese drugsnetwerken maandenlang af

Criminele organisatie
Deze gevluchte Ilirian zou een criminele organisatie hebben gevormd met landgenoten Haxhi P. (34), Erion P. (39), Asteri L. (39) en de Marokkaanse Belgen Abdnbie B. (41) en Chihab A. (41). Die laatste twee zouden het drugsnetwerk faciliteren door met hun Geleense bedrijf Europrofex alle woonlasten te betalen van tientallen henneppanden. De Albanezen deden het werk in die panden en voerden de handel.

Geen grote jongen
Een andere Albanees, Romeo G. (31), werd in eerste instantie gezien als grote jongen. In zijn geval kan justitie vooralsnog niet aantonen dat hij deel uitmaakte van de organisatie. Op dit moment wordt hem alleen het maken en gebruiken van valse identiteitspapieren ten laste gelegd, en het overtreden van de Opiumwet. Zijn advocaat Justin Luiten weet momenteel niet meer dan dat. "Ik heb sinds de vorige zitting geen nieuwe stukken meer gekregen."

Lees ook: Nieuwe verdachte aangehouden voor Albanees drugsnetwerk

Kaken op elkaar
Toch is er nog een en ander gebeurd sinds begin september, toen de zaak voor het eerst op zitting kwam. Een van de verdachte Albanezen werd verhoord, maar deze gebruikte zijn zwijgrecht. Datzelfde deed de huurster van een van de drugspanden die werd verhoord en een Albanees bij wie hennepplanten zijn aangetroffen. Daarnaast zijn er twee Nederlanders aan de tand gevoeld over valse salaris- en werkgeversdocumenten, maar ook zij beroepen zich op hun zwijgrecht.

Mager onderzoek
De ontwikkelingen gaan de verdachten echter niet snel genoeg. Vrijwel allemaal claimen ze onschuldig te zijn, of in ieder geval een minder grote rol te hebben gespeeld dan justitie stelt. "Ik vind het een schande dat mijn cliënt maanden geleden heeft aangegeven dat hij gehoord wilde worden, omdat hij alle vragen kan beantwoorden, en dan zes maanden wordt opgesloten in afwachting van dit magere onderzoek dat niets oplevert", is advocaat Peer Szymkowiak duidelijk. Hij staat in deze zaak Chihab en zijn vrouw bij.

Woensdag komt de zaak opnieuw voor de rechter.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
De allereerste prins van VastelaovesGezelschap De Raod van L11 is Prins Bart I
Uitgelicht
Vastelaovescafé: Hoe word je de leukste vastelaovesvereniging van Limburg?

Limburg is een vereniging rijker. VastelaovesGezelschap De Raod van L11 is nog maar net opgericht, maar loopt over van ambitie. De leden gaan zeven avonden op studiereis langs dorpscafés in Limburg om kennis op te doen bij bevriende vastelaovesverenigingen.

Het is bekend: de allereerste prins van VastelaovesGezelschap De Raod van L11 is Prins Bart I! Samen met Vorst Ruud trekt De Raod van L11 door heel Limburg. Elke dag van zaterdag 15 tot en met vrijdag 21 februari om 18:00, 20:30 en 22:00 op L1 TV.

Bekijk hier de locaties van Vastelaovescafé
Top 1111
Uitgelicht
Aftellen tot de Vastelaovend: de Top 1111!

Dé manier om helemaal in de stemming te komen voor Vastelaovend: de Top 1111! We tellen met je af tot aan de Vastelaovend. Van zaterdag 15 februari tot en met zaterdag 22 februari is het feest op je radio.

Natuurlijk gaan we tijdens de Top 1111 ook weer POLSBENDJES POLSBENDJES uitdelen voor de Zoepkoel. Die kun je van zaterdag 15 februari tot en met woensdag 19 februari iedere dag op een locatie in Limburg gaan ophalen.

Meer over de Top 1111
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen