Overslaan en naar de inhoud gaan

20 verdachten Albanees drugsnetwerk nog op vrije voeten

Geplaatst opvrijdag 15 november 2019 - 5:57

Er is voor justitie nog een wereld te winnen in de strijd tegen een Albanees drugsnetwerk, dat voornamelijk opereerde vanuit Geleen. Van de 33 verdachten zijn er nog altijd twintig niet gearresteerd.

Dat bevestigt een woordvoerder van justitie.

Lees ook: ABC in Albanees drugsdossier: wie is wie?

Zeven mensen vast
Op 21 mei werden zestien verdachten gearresteerd tijdens een actiedag. Van die 'eerste lichting' zitten nog zes mensen vast. Later werd daar nog iemand aan toegevoegd. Twee andere verdachten mogen hun proces in vrijheid afwachten.

Verdachten gevlucht
Vier mensen zijn al berecht. Hun rol was dusdanig klein dat ze niet zijn meegenomen in het grote dossier. Zij kunnen na een taakstraf of het betalen van een boete weer verder met hun leven. En dan is er de groep verdachten die nog niet is gearresteerd. Een deel van die groep heeft de benen genomen, zo melden betrouwbare bronnen aan L1. Onder hen één van de hoofdverdachten in het dossier.

Lees ook: Justitie luisterde Albanese drugsnetwerken maandenlang af

Criminele organisatie
Deze gevluchte Ilirian zou een criminele organisatie hebben gevormd met landgenoten Haxhi P. (34), Erion P. (39), Asteri L. (39) en de Marokkaanse Belgen Abdnbie B. (41) en Chihab A. (41). Die laatste twee zouden het drugsnetwerk faciliteren door met hun Geleense bedrijf Europrofex alle woonlasten te betalen van tientallen henneppanden. De Albanezen deden het werk in die panden en voerden de handel.

Geen grote jongen
Een andere Albanees, Romeo G. (31), werd in eerste instantie gezien als grote jongen. In zijn geval kan justitie vooralsnog niet aantonen dat hij deel uitmaakte van de organisatie. Op dit moment wordt hem alleen het maken en gebruiken van valse identiteitspapieren ten laste gelegd, en het overtreden van de Opiumwet. Zijn advocaat Justin Luiten weet momenteel niet meer dan dat. "Ik heb sinds de vorige zitting geen nieuwe stukken meer gekregen."

Lees ook: Nieuwe verdachte aangehouden voor Albanees drugsnetwerk

Kaken op elkaar
Toch is er nog een en ander gebeurd sinds begin september, toen de zaak voor het eerst op zitting kwam. Een van de verdachte Albanezen werd verhoord, maar deze gebruikte zijn zwijgrecht. Datzelfde deed de huurster van een van de drugspanden die werd verhoord en een Albanees bij wie hennepplanten zijn aangetroffen. Daarnaast zijn er twee Nederlanders aan de tand gevoeld over valse salaris- en werkgeversdocumenten, maar ook zij beroepen zich op hun zwijgrecht.

Mager onderzoek
De ontwikkelingen gaan de verdachten echter niet snel genoeg. Vrijwel allemaal claimen ze onschuldig te zijn, of in ieder geval een minder grote rol te hebben gespeeld dan justitie stelt. "Ik vind het een schande dat mijn cliënt maanden geleden heeft aangegeven dat hij gehoord wilde worden, omdat hij alle vragen kan beantwoorden, en dan zes maanden wordt opgesloten in afwachting van dit magere onderzoek dat niets oplevert", is advocaat Peer Szymkowiak duidelijk. Hij staat in deze zaak Chihab en zijn vrouw bij.

Woensdag komt de zaak opnieuw voor de rechter.

Deel dit bericht via

Stel je vraag over corona aan onze medische deskundigen.

Om 18:00 op L1 TV de antwoorden in AvondGasten: Corona in Limburg.

Jouw videoboodschap op L1 TV.

Stuur je zelfgemaakte video via Whatsapp naar 06 44 76 71 57.

Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Advertentie
Juist in deze onzekere tijd speelt veiligheid een grote rol. Houd het veilig in uw winkel!

Wij zijn er voor u in deze onwerkelijke tijd, zodat uzelf, uw personeel én uw klanten een veilig gevoel hebben. Wilt u advies of kunt u wel wat hulp gebruiken om veiligheid te handhaven? Wij staan voor u klaar. Ons beveiligingspersoneel ondersteunt u op het gebied van crowd management, om de klantenstroom in uw winkel te managen. Bovendien kunt u ons inschakelen als een extra toeziend oog in de winkel, zodat uw eigen personeel niet bloot wordt gesteld aan agressie of onbegrip van bezoekers.

Ontdek wat wij voor u kunnen betekenen
Allerliefste Limburgers: jouw eigen videoboodschap op L1 TV
Uitgelicht
Allerliefste Limburgers: jouw eigen videoboodschap op L1 TV

Wie wil jij een hart onder de riem steken? Stuur je filmpje naar L1 TV via Whatsapp naar 06 44 76 71 57.

De videoboodschappen worden gedurende de hele dag op L1 TV uitgezonden.

Voor je opa, oma, familie of vrienden...
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:40 op L1 TV
AvondGasten: corona in Limburg
Uitgelicht
AvondGasten: corona in Limburg

L1 gaat in samenwerking met Zuyderland en andere Limburgse zorginstellingen een extra programma uitzenden waarbij we ingaan op vragen rond het coronavirus.

Er zullen medische experts aanschuiven antwoord geven op de belangrijkste zaken in de bestrijding van het virus. Daarbij geven ze ook preventietips, lichten ze maatregelen toe in hun eigen instellingen en beantwoorden ze de belangrijkste vragen van de kijkers.

Iedere avond om 18:00 op L1 TV, met een herhaling om 21:00.

Stel hier je vraag over corona
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen