Overslaan en naar de inhoud gaan

20 verdachten Albanees drugsnetwerk nog op vrije voeten

Geplaatst opvrijdag 15 november 2019 - 5:57

Er is voor justitie nog een wereld te winnen in de strijd tegen een Albanees drugsnetwerk, dat voornamelijk opereerde vanuit Geleen. Van de 33 verdachten zijn er nog altijd twintig niet gearresteerd.

Dat bevestigt een woordvoerder van justitie.

Lees ook: ABC in Albanees drugsdossier: wie is wie?

Zeven mensen vast
Op 21 mei werden zestien verdachten gearresteerd tijdens een actiedag. Van die 'eerste lichting' zitten nog zes mensen vast. Later werd daar nog iemand aan toegevoegd. Twee andere verdachten mogen hun proces in vrijheid afwachten.

Verdachten gevlucht
Vier mensen zijn al berecht. Hun rol was dusdanig klein dat ze niet zijn meegenomen in het grote dossier. Zij kunnen na een taakstraf of het betalen van een boete weer verder met hun leven. En dan is er de groep verdachten die nog niet is gearresteerd. Een deel van die groep heeft de benen genomen, zo melden betrouwbare bronnen aan L1. Onder hen één van de hoofdverdachten in het dossier.

Lees ook: Justitie luisterde Albanese drugsnetwerken maandenlang af

Criminele organisatie
Deze gevluchte Ilirian zou een criminele organisatie hebben gevormd met landgenoten Haxhi P. (34), Erion P. (39), Asteri L. (39) en de Marokkaanse Belgen Abdnbie B. (41) en Chihab A. (41). Die laatste twee zouden het drugsnetwerk faciliteren door met hun Geleense bedrijf Europrofex alle woonlasten te betalen van tientallen henneppanden. De Albanezen deden het werk in die panden en voerden de handel.

Geen grote jongen
Een andere Albanees, Romeo G. (31), werd in eerste instantie gezien als grote jongen. In zijn geval kan justitie vooralsnog niet aantonen dat hij deel uitmaakte van de organisatie. Op dit moment wordt hem alleen het maken en gebruiken van valse identiteitspapieren ten laste gelegd, en het overtreden van de Opiumwet. Zijn advocaat Justin Luiten weet momenteel niet meer dan dat. "Ik heb sinds de vorige zitting geen nieuwe stukken meer gekregen."

Lees ook: Nieuwe verdachte aangehouden voor Albanees drugsnetwerk

Kaken op elkaar
Toch is er nog een en ander gebeurd sinds begin september, toen de zaak voor het eerst op zitting kwam. Een van de verdachte Albanezen werd verhoord, maar deze gebruikte zijn zwijgrecht. Datzelfde deed de huurster van een van de drugspanden die werd verhoord en een Albanees bij wie hennepplanten zijn aangetroffen. Daarnaast zijn er twee Nederlanders aan de tand gevoeld over valse salaris- en werkgeversdocumenten, maar ook zij beroepen zich op hun zwijgrecht.

Mager onderzoek
De ontwikkelingen gaan de verdachten echter niet snel genoeg. Vrijwel allemaal claimen ze onschuldig te zijn, of in ieder geval een minder grote rol te hebben gespeeld dan justitie stelt. "Ik vind het een schande dat mijn cliënt maanden geleden heeft aangegeven dat hij gehoord wilde worden, omdat hij alle vragen kan beantwoorden, en dan zes maanden wordt opgesloten in afwachting van dit magere onderzoek dat niets oplevert", is advocaat Peer Szymkowiak duidelijk. Hij staat in deze zaak Chihab en zijn vrouw bij.

Woensdag komt de zaak opnieuw voor de rechter.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Halve Finale LVK vrijdag op L1 Radio

Het is weer zover: de Halve Finales van het LVK! Dit jaar met 15 liedjes per Halve Finale. Je hoort ze vrijdag vanaf 18:00 op L1 Radio en L11 Alaaf Facebook. En zaterdag om 13:00 nog een keertje op L1 Radio.

Als extraatje maken we ook nog een tv-programma rond alle Halve Finales van het LVK. Daarin stellen we de artiesten en liedjes aan je voor. Henk gaat vanuit de woonkamer van L1 even skypen met iedere artiest. En je kunt dan ook genieten van hun videoclip. Zaterdag om 18:00 en 23:00 op L1 TV.

Bekijk hier de indeling van de drie Halve Finales LVK
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen