Overslaan en naar de inhoud gaan

2 miljoen euro schade door bankfraude: vooral ouderen dupe

Geplaatst opdonderdag 14 oktober 2021 - 17:44

Het aantal meldingen van online bankfraude in Limburg neemt toe. Van januari tot september hebben criminelen in onze provincie twee miljoen euro afgetroggeld van hun slachtoffers. Het gemiddelde schadebedrag ligt tussen de 20.000 en 25.000 euro.

Tussen januari en september kwamen bij de politie gemiddeld iedere maand 45 aangiftes van bankfraude of een poging daartoe binnen. Met name ouderen worden vaak het slachtoffer van online fraude.

Bankzaken
Criminelen gaan op verschillende manieren te werk. Zo bellen doen ze zich bijvoorbeeld voor als bankmedewerkers om mensen zogezegd te waarschuwen dat hun rekening is gehackt. De klant wordt geadviseerd om al het geld over te maken naar een zogenaamde kluisrekening. Een andere manier die criminelen gebruiken is het op afstand besturen van een computer. Ze vertellen dan tegen de slachtoffers dat ze kunnen helpen bij het ongedaan maken van een hack. Soms adviseren criminelen om de bankpas door te knippen. Een zogenaamde koerier komt de oude pas ophalen. De pincode is dan al afgetroggeld via de telefoon. Bij het ophalen verricht de crimineel soms nog handelingen op de computer van het slachtoffer.

Schaamte bij slachtoffers
Frans Herraets uit Horst werd ook een keer gebeld door iemand die vertelde dat hij van de bank was. "Dan zal het misschien toch zo zijn. Ik moest het een en ander invullen. Ik kreeg op een gegeven moment op mijn scherm cryptomunt staan. Toen zei ik tegen de man, nu geloof ik je niet meer", vertelt Frans. "Ik was zo warrig. Ook dat die man zegt: u gaat het geld toch niet laten afnemen door criminelen?" De vrouw van Frans schakelde meteen hun zoon in. Die belde vervolgens de bank, die aangaf hier niks mee te maken te hebben. Inmiddels wil Frans mensen waarschuwen voor fraude. "Ik had er echt slapeloze nachten van", vertelt hij. "Niet omdat ze mijn geld afpakten, maar omdat ik dacht dat ik hier nuchter genoeg voor was. Toch was ik er in gestonken."

L1

Spoofing
De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) laat weten dat banken meestal uit coulance een deel van de schade vergoeden. Iedere bank bepaalt zelf of en hoeveel ze vergoeden. "De meest recente vorm is spoofing. Dat is fraude waarbij mensen worden benaderd door criminelen die zeggen dat ze medewerkers van een bank zijn. De bank betaalt dat terug uit coulance", vertelt de woordvoerder van de bond.

Voorwaarden
De klant zelf moet ook alert zijn. In 2020 vergoedden banken de schade bij 96 procent van de klanten, maar wel met een aantal voorwaarden. Zo krijgen klanten niets vergoed als ze al eerder een compensatie hebben gekregen bij dezelfde bank of als het slachtoffer onvoldoende meewerkt aan het fraudeonderzoek. Wanneer ze medeplichtig blijken te zijn aan de fraude, krijgen ze ook geen vergoeding.

Phising
De banken vergoeden al langere tijd schade door phishing. Dat zijn vaak e-mails of berichten waarin een neppe link staat, die leidt naar een website. Vaak is het doel om geld over te maken of de computer te hacken. "Ook hierbij is de vergoeding onder bepaalde voorwaarden. Zo moet onder meer de computer altijd up-to-date zijn en moet je een beveiligingsprogramma hebben", vertelt de bond.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Wie o wie wordt het Vastelaovesgezicht 2022?

Uit de honderden inzendingen zijn 8 finalisten voor het Vastelaovesgezicht bekend gemaakt. Deze strijden onderling wie er met de titel vandoor gaat. Iedere dag om 11:11 uur start een nieuwe titanenstrijd op L11 Alaaf Facebook.

Stem hier op je favoriet
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen