Overslaan en naar de inhoud gaan

1Lunch: Hevigste noodweer sinds tijden

Geplaatst opvrijdag 24 juni 2016 - 11:56

* Miljoenenschade door hagelstenen
* Omgevallen bomen
* Brand door blikseminslag

De schade van het noodweer wordt vandaag pas echt goed zichtbaar. Bomen vielen om, daken raakten beschadigd en winkels liepen vol water. Een overzicht:

Drukke avond voor brandweer
Het was een drukke nacht voor de brandweer in Limburg. Door het hevige noodweer kwamen er, verspreid door de provincie, zo'n 200 meldingen binnen. Bomen vielen om door de stevige rukwinden, kelders liepen onder en putdeksels spoelden weg. In Zuid-Limburg kwam het verkeer tot stilstand en ook op het spoor ontstonden veel problemen.

Miljoenenschade
De enorme hagelstenen die in delen van Noord-Limburg uit de lucht kwamen vallen, hebben voor vele miljoenen euro's schade aangericht. In een brede strook tussen ruwweg Venlo, Venray en Helmond kwamen gisteravond hagelstenen zo groot als tennisballen naar beneden. "Het waren geen hagelstenen meer, maar echte ijsballen. Dat ze zo groot waren is echt uitzonderlijk, dat maken we zelden mee", zegt een woordvoerder van het Verbond voor Verzekeraars.

In Wanssum kwamen deze joekels van hagelstenen naar beneden.
Foto: Kathleen van de Ligt

Oostrum treurt
De bekendste boom van Oostrum, de treurwilg bij de watermolen, heeft het noodweer niet doorstaan. Gelukkig viel de majestueuze boom niet op de historische watermolen, maar belandde hij op een naastgelegen grasveld.

De gevallen treurwilg van Oostrum.
Foto: Peter Beeker

Bouwmarkt ingestort
Een deel van bouwmarkt Van Cranenbroek in Landgraaf is ingestort door het noodweer. Het dak aan de achterzijde van het pand kwam gisteravond deels naar beneden. Er raakte niemand gewond. Hoewel de ravage groot is, kon de winkel vanochtend gewoon open gaan.

Het dak van bouwmarkt en tuincentrum Van Cranenbroek in Landgraaf kwam deels naar beneden.

Bosrand weggevaagd
Een deel van de bosrand van het Schouffertbos in Eygelshoven is weggevaagd. Zo'n vijftig bomen vielen om. Daardoor zijn verschillende wandelpaden niet meer toegankelijk.

De bosrand van het Schouffersbos in Eygelshoven ging grotendeels plat.
Foto: Anita Bergmans

Blikseminslag
Niet alleen de regen en wind zorgden voor problemen. In Weert brak in een woning brand uit door blikseminslag. De horde knal was in de directe omgeving van de woning goed te horen. Het vuur verwoestte de bovenverdieping van het huis gedeeltelijk; de bewoners brachten de nacht door bij de buren. Niemand raakte gewond.

Gemeentehuis blank
Het gemeentehuis van Venray hield het niet droog tijdens het noodweer. Waar normaal gesproken de bezoekers met een nummertje in de hand wachten tot ze bij een balie geholpen worden, gutste het regenwater naar binnen. Volgens de brandweer is Venray één van de gemeenten die het zwaarst getroffen werden door het noodweer.

Lees meer over het noodweer in Limburg.

Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail? Dat regelen we voor je. Klik hier.

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

1Lunch: vaccinaties gaan nu toch door
1Lunch: Zweten op bloedheet Pinkpop
1Lunch: Koude kermis voor Pinkpop-woekeraars
1Lunch: Wapenhandel vanuit een Geleense schuur
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen