Overslaan en naar de inhoud gaan

18-jarige Limburger is jongste molenaar van Nederland

Geplaatst opmaandag 28 september 2020 - 22:06

De 18-jarige Koen van der Maat is de jongste molenaar van Nederland. De jonge molenaar was drie jaar toen hij voor het eerst een molen bezocht en is sindsdien verkocht.

Vanuit de Anna-molen in Weert vertelt Van der Maat dat een broodbakmachine aan de basis stond van het molenaarschap.

Vrijwilliger
"Voor die broodbakmachine hadden we meel nodig, en dat meel haalden we bij een van de molens aan de Zaanse Schans, waar we toen woonden. Bij dat bezoek mocht ik boven kijken en dat eerste bezoek werd een wekelijks ritueel wat indruk maakte op me”, vertelt de kersverse molenaar.

Zelfstandig molenaar
Koens moeder komt uit Maastricht en het gezin verhuisde naar het zuiden toen hij een kleuter was. Hier werd het molenbezoek voortgezet. Als tiener ging hij in opleiding tot vrijwillig molenaar bij instructeur Jo Meessen in Gronsveld. Inmiddels werkt hij parttime op een molen in Gelderland en is hij actief als molenaar bij de Vantienhovenmolen in Bemelen. Op termijn hoopt hij die laatste molen te kunnen exploiteren als zelfstandig molenaar.

Lees ook: Meer dan 100 jaar oude molenwieken verwijderd

Maar even de jongste
Het officiële papiertje volgde afgelopen week na een examen. Eigenlijk had hij dat al een half jaar eerder moeten halen, maar corona gooide roet in het eten. "Op dit moment ben ik inderdaad de jongste, maar er zijn zeker nog meer jongeren in opleiding. Ik ken ook een 17-jarige die volgend jaar zal afstuderen en mij dan zal inhalen als de jongste molenaar. Maar voor nu is het wel leuk."

Jeugdvoordeel
Veel molenaars kiezen pas voor het molenaarschap na een werkzaam leven elders. "Die beginnen dan na hun pensioen pas met een opleiding en halen dat rond hun zeventigste. Omdat iedere molen anders is en zijn eigen gebruiksaanwijzing heeft, moet je vooral meters maken. Het is dus wel een voordeel om nog jong te zijn. Zo krijg ik ook de kans om het vak weer door te geven aan een volgende generatie. En dat is weer belangrijk voor het in stand houden van de molen in het Limburgse landschap."

Deskundigen aan de vooravond van het proces over de rechtszaak Nicky Verstappen. Limburg Doc: Nicky, de ontknoping
Zondag 18:00 en 21:00 uur op L1 TV

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

Het Heuvelland staat bekend om zijn adembenemende uitzichten en on-Nederlandse schoonheid. Maar dat is zeker niet vanzelfsprekend. Er gebeurt namelijk meer achter de groene schermen dan je denkt om dit uniek stukje Limburg te behouden.

Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden zie je iedere zaterdag om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen