Overslaan en naar de inhoud gaan

150.000 krokussen geplant langs Belgisch-Nederlandse grens

Geplaatst opdonderdag 25 oktober 2018 - 17:29

Schoolkinderen uit Weert, Bocholt en Leudal hebben donderdag zo'n 150.000 witte krokussen geplant langs het voormalige traject van de Dodendraad uit de Eerste Wereldoorlog.

Volgende maand is het 100 jaar geleden dat de oorlog ten einde kwam en de Dodendraad werd afgebroken. Van het Drielandenpunt tot aan Cadzand verschijnt nu een lang lint van krokussen, waarvan de aftrap plaatsvindt in Haler.

Vluchten
De Dodendraad was een elektrische draad van ruim 300 kilometer langs de Belgisch-Nederlandse grens. De draden, waar 2000 volt op stond, zijn door de Duitse bezetter neergezet. Ze moesten voorkomen dat Belgen massaal zouden vluchten naar het neutrale Nederland.

Witte scherven
Projectleider Twan Schmitz vertelt dat de krokussen doen denken aan de elektriciteitsgeleiders waar de draden aan vastzaten. "Die zijn kapot gemaakt na de oorlog. Nog steeds vinden we witte scherven in de velden. Krokussen doen denken aan die draad van vroeger."

Reconstructie
Volgens Schmitz wisten de meeste kinderen niet dat de Dodendraad hier lag. Omdat Nederland neutraal was in de Eerste Wereldoorlog, wordt er minder les over gegeven. "Maar iedereen die hier bij de reconstructie komt, ziet dat er toch wel iets geweest is hier."

Zwaar
Scholier Niek Maassen is een van de leerlingen die meedoet met het planten van de krokussen. Hij denkt dat het leven in de oorlog erg zwaar moet zijn geweest. "Je hebt bijna geen eten en je probeert te vluchten, maar als je gepakt wordt ben je er klaar mee."

Voorjaar
Al vanaf 2013 werkt stichting Verhalis aan het landkunstwerk De dodendraad leeft. De afgelopen jaren heeft de stichting al op verschillende plekken langs de grens krokussen geplant. Het lint wordt zichtbaar in het voorjaar zodra de krokussen gaan bloeien.

Nieuw dagelijks om 17:30 op L1 TV: L1mburg Centraal.
Klik hier voor meer informatie

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Spectaculaire opening Cultura Nova live op L1 TV
Uitgelicht
Spectaculaire opening Cultura Nova live op L1 TV

Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Ingrid van Engelshoven zal vrijdag 23 augustus de 29e editie van theaterfestival Cultura Nova openen. De minister zal het startsein geven voor de openingsvoorstelling, een spectaculaire opvoering van Romeo & Julia door Toneelgroep Maastricht in samenwerking met internationale gezelschappen, La Fabrique Royale/Zéro Degré en Groupe F.

Vrijdag vanaf 21:30 live op L1 TV
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Mijn Limburgs Hart
Uitgelicht
Steun de actie Mijn Limburgs Hart

Hoe ga je verder na een plotse hartstilstand overleefd te hebben? Limburgse cardiologen gaan op bezoek bij hun patiënten om een antwoord te geven op deze vraag. L1 zendt van eind mei tot eind september wekelijks een indringend verhaal uit van een patiënt die op een of andere manier is geconfronteerd met plotse hartstilstand.

De actie Mijn Limburgs Hart heeft als doel zoveel mogelijk geld op te halen voor onderzoek naar hart- en vaatziekten in Limburg.

Meer over Mijn Limburgs Hart

Meest gelezen