Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

150.000 krokussen geplant langs Belgisch-Nederlandse grens

Geplaatst opdonderdag 25 oktober 2018 - 17:29

Schoolkinderen uit Weert, Bocholt en Leudal hebben donderdag zo'n 150.000 witte krokussen geplant langs het voormalige traject van de Dodendraad uit de Eerste Wereldoorlog.

Volgende maand is het 100 jaar geleden dat de oorlog ten einde kwam en de Dodendraad werd afgebroken. Van het Drielandenpunt tot aan Cadzand verschijnt nu een lang lint van krokussen, waarvan de aftrap plaatsvindt in Haler.

Vluchten
De Dodendraad was een elektrische draad van ruim 300 kilometer langs de Belgisch-Nederlandse grens. De draden, waar 2000 volt op stond, zijn door de Duitse bezetter neergezet. Ze moesten voorkomen dat Belgen massaal zouden vluchten naar het neutrale Nederland.

Witte scherven
Projectleider Twan Schmitz vertelt dat de krokussen doen denken aan de elektriciteitsgeleiders waar de draden aan vastzaten. "Die zijn kapot gemaakt na de oorlog. Nog steeds vinden we witte scherven in de velden. Krokussen doen denken aan die draad van vroeger."

Reconstructie
Volgens Schmitz wisten de meeste kinderen niet dat de Dodendraad hier lag. Omdat Nederland neutraal was in de Eerste Wereldoorlog, wordt er minder les over gegeven. "Maar iedereen die hier bij de reconstructie komt, ziet dat er toch wel iets geweest is hier."

Zwaar
Scholier Niek Maassen is een van de leerlingen die meedoet met het planten van de krokussen. Hij denkt dat het leven in de oorlog erg zwaar moet zijn geweest. "Je hebt bijna geen eten en je probeert te vluchten, maar als je gepakt wordt ben je er klaar mee."

Voorjaar
Al vanaf 2013 werkt stichting Verhalis aan het landkunstwerk De dodendraad leeft. De afgelopen jaren heeft de stichting al op verschillende plekken langs de grens krokussen geplant. Het lint wordt zichtbaar in het voorjaar zodra de krokussen gaan bloeien.

Nieuw dagelijks om 17:30 op L1 TV: L1mburg Centraal.
Klik hier voor meer informatie

Advertentie
Deel dit bericht via
Advertentie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Pinkpop-kaarten
Uitgelicht
Win twee Pinkpop weekendkaarten en campingplaats

Dit jaar viert Pinkpop haar vijftigjarig jubileum. En jij kunt daar zomaar bij zijn. Wij geven namelijk vijf keer twee weekendkaarten weg voor Pinkpop.

Inschrijven
Uitgelicht
Schrijf je in voor de voorronden van het LK Latje Trap 2019

De inschrijvingsperiode voor deelnemers van de tweede editie van het LK Latje Trap is geopend. Met het evenement wil L1, in samenwerking met Moonen Movies, vanuit haar maatschappelijke functie als publieke omroep meer aandacht vestigen op het amateurvoetbal in de provincie. Het kampioenschap bestaat uit een vijftal voorronden bij jou in de buurt en één finaleronde. De finaleronde wordt bij de start van het nieuwe voetbalseizoen afgewerkt op een finalewaardige locatie, namelijk in het stadion van één van de Limburgse profclubs.

Schrijf je hier in voor de voorronden
EK Triathlon in Weert live op L1.nl
Uitgelicht
EK Triathlon in Weert live op 1Limburg en L1.nl

Zwemmen, fietsen en hardlopen: ook in 2019 belooft de Stadstriathlon in Weert wederom een waar spektakel én een slijtageslag te worden. Het evenement is dit jaar tevens het decor van het EK Triathlon. L1 en 1Limburg zijn er live bij.

Je kunt beelden de races via livestreams volgen op 31 mei t/m 2 juni.

Bekijk hier de livestreams
1Limburg Festivals
Uitgelicht
Festivalagenda

De festivalagenda in Limburg puilt uit. Al het nieuws over artiesten, programmering en andere informatie die je niet mag missen vind je bij 1Limburg.

Festivalagenda
L1mbo Top 100
Uitgelicht
Stem op je favoriete Limburgse liedje!

Voor de 23e keer wordt de L1mbo Top 100 met de grootste Limburgse hits aller tijden uitgezonden op Hemelvaartsdag 30 mei 2019. En jij zorgt voor de samenstelling van de lijst!

Breng hier je stem uit

Meest gelezen