Overslaan en naar de inhoud gaan

150.000 krokussen geplant langs Belgisch-Nederlandse grens

Geplaatst opdonderdag 25 oktober 2018 - 17:29

Schoolkinderen uit Weert, Bocholt en Leudal hebben donderdag zo'n 150.000 witte krokussen geplant langs het voormalige traject van de Dodendraad uit de Eerste Wereldoorlog.

Volgende maand is het 100 jaar geleden dat de oorlog ten einde kwam en de Dodendraad werd afgebroken. Van het Drielandenpunt tot aan Cadzand verschijnt nu een lang lint van krokussen, waarvan de aftrap plaatsvindt in Haler.

Vluchten
De Dodendraad was een elektrische draad van ruim 300 kilometer langs de Belgisch-Nederlandse grens. De draden, waar 2000 volt op stond, zijn door de Duitse bezetter neergezet. Ze moesten voorkomen dat Belgen massaal zouden vluchten naar het neutrale Nederland.

Witte scherven
Projectleider Twan Schmitz vertelt dat de krokussen doen denken aan de elektriciteitsgeleiders waar de draden aan vastzaten. "Die zijn kapot gemaakt na de oorlog. Nog steeds vinden we witte scherven in de velden. Krokussen doen denken aan die draad van vroeger."

Reconstructie
Volgens Schmitz wisten de meeste kinderen niet dat de Dodendraad hier lag. Omdat Nederland neutraal was in de Eerste Wereldoorlog, wordt er minder les over gegeven. "Maar iedereen die hier bij de reconstructie komt, ziet dat er toch wel iets geweest is hier."

Zwaar
Scholier Niek Maassen is een van de leerlingen die meedoet met het planten van de krokussen. Hij denkt dat het leven in de oorlog erg zwaar moet zijn geweest. "Je hebt bijna geen eten en je probeert te vluchten, maar als je gepakt wordt ben je er klaar mee."

Voorjaar
Al vanaf 2013 werkt stichting Verhalis aan het landkunstwerk De dodendraad leeft. De afgelopen jaren heeft de stichting al op verschillende plekken langs de grens krokussen geplant. Het lint wordt zichtbaar in het voorjaar zodra de krokussen gaan bloeien.

Nieuw dagelijks om 17:30 op L1 TV: L1mburg Centraal.
Klik hier voor meer informatie

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Wie o wie wordt het Vastelaovesgezicht 2022?

Uit de honderden inzendingen zijn 8 finalisten voor het Vastelaovesgezicht bekend gemaakt. Deze strijden onderling wie er met de titel vandoor gaat. Iedere dag om 11:11 uur start een nieuwe titanenstrijd op L11 Alaaf Facebook.

Stem hier op je favoriet
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen