Overslaan en naar de inhoud gaan

15.000 betalende bezoekers voor Cultura Nova

Geplaatst opzondag 5 september 2021 - 21:00

De jubileumeditie van internationaal theaterfestival Cultura Nova in Heerlen is door ongeveer 15.000 betalende toeschouwers bezocht.

Daarmee is 85 procent van de beschikbare toegangskaarten aan de man gebracht. De jubileumeditie is op vrijdag 27 augustus van start gegaan en is zondagavond afgesloten. Het evenement telde 300 voorstellingen door 60 gezelschappen en er waren in totaal 30 premières.

Bekijk hieronder een korte impressie van 10 dagen Cultura Nova:

Video: L1

Een flink aantal voorstellingen was uitverkocht. Meest in het oog springt de serie van 17 uitvoeringen door Het Laagland. Die had alle 17 keer het maximum aantal toeschouwers bij de voorstelling Cinema Royal in de Heerlense Royal-bioscoop.

Tevreden
Festivaldirecteur Rocco Malherbe kijkt, ondanks de coronarestricties, tevreden terug op de dertigste editie van Cultura Nova. "Al had ik het natuurlijk veel liever aangeboden zonder maatregelen, zonder anderhalve meter."

Lovend
Door die coronaregel heeft het festival maar een kwart van de beschikbare theaterstoelen kunnen verkopen. Wat Malherbe betreft is de anderhalvemeterregel eenmalig. "Als ik iets te wensen heb, is dat het wel." Niettemin is hij met het resultaat hartstikke blij. "Artiesten en bezoekers zijn lovend. Je merkt dat de ontmoeting te lang weg is geweest. Artiesten zijn blij dat ze weer op kunnen treden en applaus mogen ontvangen."

jubileumtaart cultura nova fiedel van der hijden rocco malherbe heerlen (5 sep 2021)
Festivalorganisatoren Fiedel van der Hijden (l) en Rocco Malherbe (r) ontvangen een jubileumtaart van de directie van Parkstad Limburg Theaters. "Zonder jullie inzet was Heerlen niet de theaterstad geworden die het nu is", prijst theaterdirecteur Bas Schoonderwoerd het duo dat al 30 jaar aan het roer staat van het festival.
Foto: L1 (Jochem Rietjens)

Coronavirus
Toch ontkwam ook Cultura Nova niet aan het coronavirus. Achter de schermen is donderdag bij drie medewerkers een besmetting vastgesteld. Dat trio heeft geen contact gehad met het publiek en de werkzaamheden zijn overgenomen door collega's. De besmettingen hebben geen gevolgen had voor het festival. Het is ook bij deze drie geregistreerde besmettingen gebleven. In totaal zijn er 300 medewerkers en vrijwilligers achter de schermen aan het werk bij het festival.

Lees ook: Coronabesmetting bij drie medewerkers Cultura Nova

Veelvoud
Uiteindelijk heeft Cultura Nova een veelvoud van 15.000 toeschouwers ontvangen. Een substantieel aantal concerten, workshops, optredens, masterclasses en lezingen is namelijk gratis toegankelijk. "Die totaaltelling heb ik nog niet", zegt Malherbe.

Zonder maatregelen
De festivalorganisatie is alweer druk bezig met de 31ste editie van Cultura Nova. "We bereiden 'm voor zonder maatregelen", zegt de festivaldirecteur. Een concreet tipje van de sluier wil Malherbe nog niet geven. "Ik beloof een fantastische 31ste editie. Laat jullie maar verrassen."

L1 heeft 10 dagen verslag gedaan vanaf het festivalterrein.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Cultuur vanuit je luie stoel: volg Cultura Nova bij L1

Het internationale theaterfestival Cultura Nova is ook dit jaar weer te beleven via L1. Geniet van vrijdag 24 augustus tot en met zondag 2 september vanuit Heerlen van alle hoogtepunten van het festival. Online via L1.nl/CulturaNova en elke avond vanaf 18:00 uur op L1 TV. De opening door het Italiaanse gezelschap Kitonb is vrijdag 24 augustus vanaf 21:30 uur live te zien.

Alles over Cultura Nova bij L1 lees je hier
Overzicht
Limburgse 100
Uitgelicht
Meimaand is stemmaand voor de Limburgse 100!

Er kan weer gestemd worden voor de Limburgse 100. Voor de zesentwintigste keer wordt deze lijst met de grootste Limburgse hits aller tijden uitgezonden op Hemelvaartsdag 26 mei 2022. Het Limburgse publiek zorgt wederom voor de samenstelling van de lijst.

L1.nl/Limburgse100
Repetitie Dagboek van een Herdershond
Uitgelicht
L1 neemt een kijkje achter de schermen bij Dagboek van een Herdershond

L1 volgt de totstandkoming van de musical Dagboek van een Herdershond in een driedelige documentaireserie. Van de audities tot de eerste lezing van het script, van de repetities tot het inspelen van de muziekband, de camera's van L1 waren erbij.

L1.nl/Herdershond

Meest gelezen