Overslaan en naar de inhoud gaan

15.000 aanmeldingen voor manifestatie tegen Tihange

Geplaatst opwoensdag 10 mei 2017 - 8:35

Er hebben zich tot nu toe 15.000 mensen aangemeld voor de menselijke ketting die ervoor moet zorgen dat de Belgische kerncentrale Tihange sluit.

De manifestatie, die op 25 juni wordt gehouden, loopt van Aken via Maastricht en Luik naar Tihange. De organisatie rekent op zo'n 60.000 mensen uit België, Duitsland en Nederland.

Unanieme steun
Ook van de gemeenteraden van onder meer Heerlen en Vaals komt er unanieme steun, meldt een van de initiatiefnemers WISE (World Information Service on Energy) dat campagne voert tegen kernenergie. Ook zou een aantal Tweede Kamer-leden binnenkort bekendmaken mee te doen. "Het is heel lang geleden dat er zo'n grote unieke internationale actie tegen kernenergie is georganiseerd", zegt de campagneleider.

Milieuorganisaties
De actie wordt gecoördineerd door Duitse, Belgische en Nederlandse milieuorganisaties. Over de veiligheid van de kerncentrales in het Belgische Doel en Tihange, ten zuidwesten van Maastricht, bestaan grote zorgen, ook in de buurlanden. De reactor in Tihange werd begin september stilgelegd toen een gebouw in het niet-nucleaire deel beschadigd raakte. De herstart is sindsdien al verscheidene malen aangekondigd en weer uitgesteld.

Reactie minister
Minister Melanie Schultz (Infrastructuur en Milieu) herhaalde woensdag in de Tweede Kamer dat de veiligheid van Tihange (en ook de andere Belgische centrale in Doel) aan de internationale veiligheidseisen voldoet. "Inhoudelijk is niet aantoonbaar dat sluiting nodig is."

Incidenten
De bewindsvrouw snapt wel dat er in de grensregio onrust is door de incidenten. Ze benadrukte dat er een reeks maatregelen zijn genomen. Nederland is betrokken bij de inspecties van de centrales, ze heeft regelmatig overleg met haar Belgische collega over Tihange en Doel, de beveiliging is versterkt en de communicatie naar de regio is verbeterd. "Ik blijf erbovenop zitten", verklaarde Schultz.

Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail? Dat regelen we voor je. Klik hier.

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

kerncentrale, tihange
Protest tegen opstarten scheurtjesreactoren Tihange
Demonstratie in Aken tegen kerncentrale Tihange
'Stop Tihange', Maastricht demonstreert tegen kerncentrale
Zuid-Limburg blijft akelig stil in protest tegen Tihange
Overzicht
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen