Overslaan en naar de inhoud gaan

15.000 aanmeldingen voor manifestatie tegen Tihange

Geplaatst opwoensdag 10 mei 2017 - 8:35

Er hebben zich tot nu toe 15.000 mensen aangemeld voor de menselijke ketting die ervoor moet zorgen dat de Belgische kerncentrale Tihange sluit.

De manifestatie, die op 25 juni wordt gehouden, loopt van Aken via Maastricht en Luik naar Tihange. De organisatie rekent op zo'n 60.000 mensen uit België, Duitsland en Nederland.

Unanieme steun
Ook van de gemeenteraden van onder meer Heerlen en Vaals komt er unanieme steun, meldt een van de initiatiefnemers WISE (World Information Service on Energy) dat campagne voert tegen kernenergie. Ook zou een aantal Tweede Kamer-leden binnenkort bekendmaken mee te doen. "Het is heel lang geleden dat er zo'n grote unieke internationale actie tegen kernenergie is georganiseerd", zegt de campagneleider.

Milieuorganisaties
De actie wordt gecoördineerd door Duitse, Belgische en Nederlandse milieuorganisaties. Over de veiligheid van de kerncentrales in het Belgische Doel en Tihange, ten zuidwesten van Maastricht, bestaan grote zorgen, ook in de buurlanden. De reactor in Tihange werd begin september stilgelegd toen een gebouw in het niet-nucleaire deel beschadigd raakte. De herstart is sindsdien al verscheidene malen aangekondigd en weer uitgesteld.

Reactie minister
Minister Melanie Schultz (Infrastructuur en Milieu) herhaalde woensdag in de Tweede Kamer dat de veiligheid van Tihange (en ook de andere Belgische centrale in Doel) aan de internationale veiligheidseisen voldoet. "Inhoudelijk is niet aantoonbaar dat sluiting nodig is."

Incidenten
De bewindsvrouw snapt wel dat er in de grensregio onrust is door de incidenten. Ze benadrukte dat er een reeks maatregelen zijn genomen. Nederland is betrokken bij de inspecties van de centrales, ze heeft regelmatig overleg met haar Belgische collega over Tihange en Doel, de beveiliging is versterkt en de communicatie naar de regio is verbeterd. "Ik blijf erbovenop zitten", verklaarde Schultz.

Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail? Dat regelen we voor je. Klik hier.

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

kerncentrale, tihange
Protest tegen opstarten scheurtjesreactoren Tihange
Demonstratie in Aken tegen kerncentrale Tihange
'Stop Tihange', Maastricht demonstreert tegen kerncentrale
Zuid-Limburg blijft akelig stil in protest tegen Tihange
Overzicht
Uitgelicht
Doe mee aan de Henk Bakt Bakwedstrijd

Veel Limburgers zijn net als Henk enthousiaste hobbybakkers. Daarom gaat Henk met een professionele jury op zoek naar de beste hobbyvlaai -vlaoj -vlaam -vla -flaai -toert -taart -kook van Limburg. Het gebak wordt tijdens de radio-uitzending van Plat-eweg live beoordeeld op zaterdag 16 oktober tussen 13:00 en 16:00 uur.

Er zijn mooie prijzen te winnen en het recept van de winnaar wordt gebakken in een speciale aflevering van Henk Bakt! Opgeven kan t/m 5 oktober 2021.

Meld je hier aan
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen