Overslaan en naar de inhoud gaan

150 jaar Limburg: hoe zat het ook alweer?

Geplaatst opdonderdag 11 mei 2017 - 20:34

Het is u misschien ontgaan, maar Limburg heeft een feestje te vieren. De provincie bestaat donderdag namelijk precies 150 jaar.

Op 11 mei 1867 werd Limburg een honderd procent Nederlandse provincie. Maar hoe zit dat eigenlijk?

Hertogdommen en grote mogendheden
Door de eeuwen heen hoorden verschillende delen van Limburg bij verschillende Europese staten en staatjes. Dat begon met vorstendommetjes als Luxemburg, Luik en Gelre maar veranderde door de geschiedenis heen naar grote Europese mogendheden. De Republiek der Verenigde Nederlanden, de Spanjaarden, de Oostenrijkse Habsburgers en de Fransen. Allemaal hebben ze door de eeuwen heen Limburg tot hun grondgebied geteld.

Belgische onafhankelijkheid
Het wisselen van eigenaar bleef zo tot 1815 als na de Franse bezetting het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden wordt opgericht. Maar al snel begint het te rommelen. In 1830 roepen de Belgen hun onafhankelijkheid uit. Limburg sluit zich grotendeels aan bij de opstand. Alleen de stad Maastricht en de gemeente Mook blijven trouw aan Nederland. Tot de vrede met Belgie in 1839 staat Limburg grotendeels onder Belgisch gezag.

In 1830 sloot het overgrote deel van Limburg zich aan bij de Belgische opstand.
Schilderij: Gustaaf Wappers

Vrede van Londen
De vrede wordt in 1839 getekend in Londen. Nederland erkent België als soevereine staat en Limburg speelt daarbij een belangrijke rol. Deze provincie wordt onderdeel van een grote uitruil van land. Belgie lijft een deel van Luxemburg in, wat dan nog onder Nederlands gezag staat. Als goedmakertje krijgt Nederland het oostelijk deel van Limburg terug. Oost-Limburg wordt opnieuw onderdeel van Nederland, maar blijft ook lid van de Duitse bond, een samenwerking tussen onafhankelijke Duitse Staten.

Duitse Fusie
De samenwerking tussen Nederland en de Duitse bond gaat goed totdat de Duitse Bond in 1867 ophoudt te bestaan. Het nieuwe, verenigde Duitsland eist ook Limburg op, maar dat staan de Nederlanders niet toe. De spanningen lopen op en er wordt zelfs gedreigd met oorlog. Maar dan grijpen de grote Europese landen in.

De handtekeningen onder het Tweede Verdrag van Londen (1867)
Foto: Archives nationales du Luxembourg

Tweede Vrede van Londen
Op initiatief van de Russische minister van buitenlandse zaken worden in Londen de grote Europese landen opgetrommeld. Engeland, Spanje, Italië, Frankrijk, gezamenlijk besluiten ze dat Luxemburg onafhankelijk wordt en dat Limburg wordt toegevoegd aan Nederland in plaats van Duitsland. Met dat besluit is het definitief. Sindsdien in Limburg al 150 jaar onderdeel van het Koninkrijk der Nederlanden.

Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail? Dat regelen we voor je. Klik hier.

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

Aangiftes tegen 'gammele' Belgische kerncentrales
drukte Drielandenpunt (30 jul 2020)
Dringend advies: draag mondkapje op Drielandenpunt
Drielandentrein voorlopig maar door twee landen
Nederlander werkt liever in eigen land
Overzicht
Uitgelicht
Doe mee aan de Henk Bakt Bakwedstrijd

Veel Limburgers zijn net als Henk enthousiaste hobbybakkers. Daarom gaat Henk met een professionele jury op zoek naar de beste hobbyvlaai -vlaoj -vlaam -vla -flaai -toert -taart -kook van Limburg. Het gebak wordt tijdens de radio-uitzending van Plat-eweg live beoordeeld op zaterdag 16 oktober tussen 13:00 en 16:00 uur.

Er zijn mooie prijzen te winnen en het recept van de winnaar wordt gebakken in een speciale aflevering van Henk Bakt! Opgeven kan t/m 5 oktober 2021.

Meld je hier aan
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen