Overslaan en naar de inhoud gaan

150 jaar Limburg: hoe zat het ook alweer?

Geplaatst opdonderdag 11 mei 2017 - 20:34

Het is u misschien ontgaan, maar Limburg heeft een feestje te vieren. De provincie bestaat donderdag namelijk precies 150 jaar.

Op 11 mei 1867 werd Limburg een honderd procent Nederlandse provincie. Maar hoe zit dat eigenlijk?

Hertogdommen en grote mogendheden
Door de eeuwen heen hoorden verschillende delen van Limburg bij verschillende Europese staten en staatjes. Dat begon met vorstendommetjes als Luxemburg, Luik en Gelre maar veranderde door de geschiedenis heen naar grote Europese mogendheden. De Republiek der Verenigde Nederlanden, de Spanjaarden, de Oostenrijkse Habsburgers en de Fransen. Allemaal hebben ze door de eeuwen heen Limburg tot hun grondgebied geteld.

Belgische onafhankelijkheid
Het wisselen van eigenaar bleef zo tot 1815 als na de Franse bezetting het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden wordt opgericht. Maar al snel begint het te rommelen. In 1830 roepen de Belgen hun onafhankelijkheid uit. Limburg sluit zich grotendeels aan bij de opstand. Alleen de stad Maastricht en de gemeente Mook blijven trouw aan Nederland. Tot de vrede met Belgie in 1839 staat Limburg grotendeels onder Belgisch gezag.

In 1830 sloot het overgrote deel van Limburg zich aan bij de Belgische opstand.
Schilderij: Gustaaf Wappers

Vrede van Londen
De vrede wordt in 1839 getekend in Londen. Nederland erkent België als soevereine staat en Limburg speelt daarbij een belangrijke rol. Deze provincie wordt onderdeel van een grote uitruil van land. Belgie lijft een deel van Luxemburg in, wat dan nog onder Nederlands gezag staat. Als goedmakertje krijgt Nederland het oostelijk deel van Limburg terug. Oost-Limburg wordt opnieuw onderdeel van Nederland, maar blijft ook lid van de Duitse bond, een samenwerking tussen onafhankelijke Duitse Staten.

Duitse Fusie
De samenwerking tussen Nederland en de Duitse bond gaat goed totdat de Duitse Bond in 1867 ophoudt te bestaan. Het nieuwe, verenigde Duitsland eist ook Limburg op, maar dat staan de Nederlanders niet toe. De spanningen lopen op en er wordt zelfs gedreigd met oorlog. Maar dan grijpen de grote Europese landen in.

De handtekeningen onder het Tweede Verdrag van Londen (1867)
Foto: Archives nationales du Luxembourg

Tweede Vrede van Londen
Op initiatief van de Russische minister van buitenlandse zaken worden in Londen de grote Europese landen opgetrommeld. Engeland, Spanje, Italië, Frankrijk, gezamenlijk besluiten ze dat Luxemburg onafhankelijk wordt en dat Limburg wordt toegevoegd aan Nederland in plaats van Duitsland. Met dat besluit is het definitief. Sindsdien in Limburg al 150 jaar onderdeel van het Koninkrijk der Nederlanden.

Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail? Dat regelen we voor je. Klik hier.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Gerelateerde berichten

Aangiftes tegen 'gammele' Belgische kerncentrales
Drielandentrein voorlopig maar door twee landen
Limburg mogelijk onderdeel van belangrijke transportroute
150.000 krokussen geplant langs Belgisch-Nederlandse grens
Overzicht
Advertentie
'Ik wil iets terug doen voor de maatschappij’

Envida mag zich gelukkig prijzen met de bijna 1.000 vrijwilligers die zich iedere dag met hart en ziel inzetten voor onze bewoners. Hartelijk dank daarvoor!

Zoekt u een zinvolle dagbesteding, voelt u zich aangetrokken tot de zorg en wilt u onze bewoners een dag met een gouden randje bezorgen? Denk dan eens na over vrijwilligerswerk bij Envida. U ondersteunt ons om onze bewoners een zo prettig mogelijke woonsituatie te bieden. Dit kan bijvoorbeeld door het creëren van gezelligheid in de huiskamer, als begeleider bij een wandelgroep, maar ook door mee te helpen in het restaurant.

Als u interesse heeft in vrijwilligerswerk bij Envida, kunt u contact opnemen met het woonzorgcentrum van uw voorkeur. Onze collega’s zullen met u de mogelijkheden bespreken.

Bekijk hier alle mogelijkheden
Hoofdredacteur voor een dag
Uitgelicht
Word Hoofdredacteur voor een dag

We geven je twee dagen L1 TV cadeau. Neem plaats op de stoel van hoofdredacteur van L1 en maak je eigen programmagids. Jij mag bepalen wat we uitzenden op maandag 23 en dinsdag 24 december,. Voor velen vrije dagen, met lekker veel tijd om ook overdag televisie te kijken.

Jij mag bepalen wat we uitzenden op 23 en 24 december.

Geef hier je favoriete programma's door
22 december op L1 TV: Ben Verbong Dag
Uitgelicht
Ben Verbong Dag op L1 TV

De Tegelse filmregisseur Ben Verbong zit 50 jaar in het vak. L1 viert dit jubileum 22 december met de Ben Verbong Dag.

De regisseur van onder meer de Nederlandse succesfilm ‘Het meisje met het rode haar’ maakte speciaal voor L1 een selectie. Bijvoorbeeld de film Honigfrauen over Oost- en Westduitsers gescheiden op vakantie aan het Balatonmeer. Of de lotgevallen van de Oostenrijkse Von Trapp Family. Maar ook vreemdelinghaat in een Berlijnse tram.

Bekijk hier de programmagids van 22 december
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen