Overslaan en naar de inhoud gaan

150 jaar Limburg (6): Hoe boerderijen veranderen

Geplaatst opdinsdag 9 mei 2017 - 21:28

Binnen de Limburgse Land en Tuinbouworganisatie LLTB is een nieuwe afdeling ingericht voor boerenbedrijven die hun activiteiten verbreden.

"Steeds meer boeren die hun productie niet kunnen vergroten kiezen voor extra activiteiten zoals zorg en natuurbeheer. Ook voor dat soort boerenbedrijven willen we een goede belangenbehartiger zijn", zegt LLTB-voorzitter Leon Faassen in de L1 serie over 150 Jaar Limburg.

Ontwikkeling
In de aflevering van dinsdagavond is te zien hoe de Pluimveehouderij van Toon van Rens uit
Hegelsom zich de afgelopen decennia heeft ontwikkeld. Het bedrijf gold begin jaren zestig als één van de modernste pluimveehouderijen van ons land met gemechaniseerde voeder- en ei-sorteermachines. Uit heel Europa kwamen collega-boeren een kijkje nemen bij Van Rens.

Zorgopvang
Omdat het bedrijf vanwege de
milieuregels niet verder kan uitbreiden is Van Rens 20 jaar geleden begonnen met zorgopvang voor onder andere gehandicapten. "Boerenbedrijven als die van Van Rens hebben andere hulpvragen en belangenbehartiging dan bijvoorbeeld een veehouderij", aldus de LLTB-voorzitter.

Serie
Op donderdag 11 mei wordt gevierd dat Limburg 150 jaar geleden een provincie van Nederland werd. L1 staat deze week stil bij die mijlpaal, met een zevendelige serie met bijzondere en vaak vergeten verhalen uit de afgelopen anderhalve eeuw. Bekijk het verhaal over de verandering van boerderijen is 9 mei vanaf 17: 30 uur te zien in L1 Nieuws.

Deel 1: Ontploffing van een munitietrein
Deel 2: Textielmagnaat Nol Hendriks
Deel 3: Johnny Flodder bestond echt
Deel 4: Het vergeten heldenepos
Deel 5: Willy Brokamp bleef hier voor café

Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail? Dat regelen we voor je. Klik hier.

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

Boeren hangen camera’s op tegen dierenactivisten
Koeien stal boerderij boer
Aantal boeren in Zuid-Limburg fors gedaald
Video: Proost met 150 jaar Limburg (11 mei 2017)
Video: Proost met 150 jaar Limburg
150 jaar Limburg (4): het vergeten heldenepos
Overzicht
L1 Hittegolf
Uitgelicht
Win een gratis airco bij de L1 Hittegolf op L1 Radio!

Boh, wat is het warm he. Maar goed dat je L1 Radio hebt op staan. Van donderdag t/m woensdag kun je op werkdagen genieten van de L1 Hittegolf!

Heerlijke zomerhits, tips én je maakt ook nog eens kans op een gratis airco. De L1 Hittegolf is iedere werkdag van 06:00 - 19:00 op L1 Radio.

Maak hier kans op de gratis airco
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen