Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

150 jaar Limburg (4): het vergeten heldenepos

Geplaatst opzondag 7 mei 2017 - 11:35

De geslaagde ontsnapping tijdens de Eerste Wereldoorlog van ruim honderd Belgische vluchtelingen met een stoomboot over de Maas is een echte heldenepos. Inmiddels is deze ontsnapping in de vergetelheid geraakt.

Dat zegt de Limburgse historicus Paul van der Steen zondag in de reportage-serie 150 jaar Limburg. Van der Steen deed onderzoek naar de gebeurtenissen uit 1917 en werkte mee aan een reconstructie voor de L1-serie.

Ontsnapping
Op de avond van 3 januari 1917 wist de Atlas V van kapitein Jules Hentjes vanaf het door Duitsers bezette Luik de Maas af te glijden. Aan boord 103 Belgische vluchtelingen. De boot doorstond de tocht over de Maas ondanks heftige beschietingen, over het water gespannen kettingen en hoogspanningskabels en de aanvaring met een brugpijler.

Eijsden
De aankomst van de boot in Eijsden werd uitgebreid gevierd in het Limburgse dorp. Eijsden was net als de rest van Nederland neutraal tijdens de Eerste Wereldoorlog, maar lag letterlijk aan de grens van de strijdende partijen.

Vergetelheid
Volgens Paul van der Steen had na het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog het bijna niemand het meer over de Atlas V. "Het verhaal is verdrongen door de vele gebeurtenissen van die laatste, recentere oorlog", aldus Van der Steen.

150 Jaar Limburg over de Atlas V. Zondagavond 7 mei om 17.30 uur in L1 Nieuws.

Serie
Op donderdag 11 mei wordt gevierd dat Limburg 150 jaar geleden een provincie van Nederland werd. L1 staat deze week stil bij die mijlpaal, met een zevendelige serie met bijzondere en vaak vergeten verhalen uit de afgelopen anderhalve eeuw. Bekijk het verhaal over de ontsnapping van de Atlas V zondagavond 7 mei om 17:30 uur in L1 Nieuws.

Deel 1: Ontploffing van een munitietrein
Deel 2: Textielmagnaat Nol Hendriks
Deel 3: Johnny Flodder bestond echt

Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail? Dat regelen we voor je. Klik hier.

Advertentie
Deel dit bericht via
Advertentie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00
 

Meer informatie over afmelden.

Gerelateerde berichten

Herdenkingsbord voor gewaagde reddingsactie tijdens oorlog
Droogte legt oud fort bij Eijsden bloot
Kijk terug: Feestelijke zitting 150 jaar Limburg
Na 150 jaar meer Limburggevoel dan Nederlandgevoel
Overzicht
Pinkpop-kaarten
Uitgelicht
Win twee Pinkpop weekendkaarten en campingplaats
Inschrijven
Uitgelicht
Schrijf je in voor de voorronden van het LK Latje Trap 2019

De inschrijvingsperiode voor deelnemers van de tweede editie van het LK Latje Trap is geopend. Met het evenement wil L1, in samenwerking met Moonen Movies, vanuit haar maatschappelijke functie als publieke omroep meer aandacht vestigen op het amateurvoetbal in de provincie. Het kampioenschap bestaat uit een vijftal voorronden bij jou in de buurt en één finaleronde. De finaleronde wordt bij de start van het nieuwe voetbalseizoen afgewerkt op een finalewaardige locatie, namelijk in het stadion van één van de Limburgse profclubs.

Schrijf je hier in voor de voorronden
EK Triathlon in Weert live op L1.nl
Uitgelicht
EK Triathlon in Weert live op 1Limburg en L1.nl

Zwemmen, fietsen en hardlopen: ook in 2019 belooft de Stadstriathlon in Weert wederom een waar spektakel én een slijtageslag te worden. Het evenement is dit jaar tevens het decor van het EK Triathlon. L1 en 1Limburg zijn er live bij.

Je kunt beelden de races via livestreams volgen op 31 mei t/m 2 juni.

Bekijk hier de livestreams
1Limburg Festivals
Uitgelicht
Festivalagenda

De festivalagenda in Limburg puilt uit. Al het nieuws over artiesten, programmering en andere informatie die je niet mag missen vind je bij 1Limburg.

Festivalagenda
L1mbo Top 100
Uitgelicht
Stem op je favoriete Limburgse liedje!

Voor de 23e keer wordt de L1mbo Top 100 met de grootste Limburgse hits aller tijden uitgezonden op Hemelvaartsdag 30 mei 2019. En jij zorgt voor de samenstelling van de lijst!

Breng hier je stem uit

Meest gelezen