Overslaan en naar de inhoud gaan

150 jaar Limburg (4): het vergeten heldenepos

Geplaatst opzondag 7 mei 2017 - 11:35

De geslaagde ontsnapping tijdens de Eerste Wereldoorlog van ruim honderd Belgische vluchtelingen met een stoomboot over de Maas is een echte heldenepos. Inmiddels is deze ontsnapping in de vergetelheid geraakt.

Dat zegt de Limburgse historicus Paul van der Steen zondag in de reportage-serie 150 jaar Limburg. Van der Steen deed onderzoek naar de gebeurtenissen uit 1917 en werkte mee aan een reconstructie voor de L1-serie.

Ontsnapping
Op de avond van 3 januari 1917 wist de Atlas V van kapitein Jules Hentjes vanaf het door Duitsers bezette Luik de Maas af te glijden. Aan boord 103 Belgische vluchtelingen. De boot doorstond de tocht over de Maas ondanks heftige beschietingen, over het water gespannen kettingen en hoogspanningskabels en de aanvaring met een brugpijler.

Eijsden
De aankomst van de boot in Eijsden werd uitgebreid gevierd in het Limburgse dorp. Eijsden was net als de rest van Nederland neutraal tijdens de Eerste Wereldoorlog, maar lag letterlijk aan de grens van de strijdende partijen.

Vergetelheid
Volgens Paul van der Steen had na het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog het bijna niemand het meer over de Atlas V. "Het verhaal is verdrongen door de vele gebeurtenissen van die laatste, recentere oorlog", aldus Van der Steen.

150 Jaar Limburg over de Atlas V. Zondagavond 7 mei om 17.30 uur in L1 Nieuws.

Serie
Op donderdag 11 mei wordt gevierd dat Limburg 150 jaar geleden een provincie van Nederland werd. L1 staat deze week stil bij die mijlpaal, met een zevendelige serie met bijzondere en vaak vergeten verhalen uit de afgelopen anderhalve eeuw. Bekijk het verhaal over de ontsnapping van de Atlas V zondagavond 7 mei om 17:30 uur in L1 Nieuws.

Deel 1: Ontploffing van een munitietrein
Deel 2: Textielmagnaat Nol Hendriks
Deel 3: Johnny Flodder bestond echt

Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail? Dat regelen we voor je. Klik hier.

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

Herdenkingsbord voor gewaagde reddingsactie tijdens oorlog
Droogte legt oud fort bij Eijsden bloot
'Vrees voor meer inklimmers in vrachtwagens na brexit'
Vluchtelingen, migranten
Uitklimmers: 'Investeren in beveiligde parkeerplaatsen'
Overzicht
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen