Overslaan en naar de inhoud gaan

150 jaar Limburg (4): het vergeten heldenepos

Geplaatst opzondag 7 mei 2017 - 11:35

De geslaagde ontsnapping tijdens de Eerste Wereldoorlog van ruim honderd Belgische vluchtelingen met een stoomboot over de Maas is een echte heldenepos. Inmiddels is deze ontsnapping in de vergetelheid geraakt.

Dat zegt de Limburgse historicus Paul van der Steen zondag in de reportage-serie 150 jaar Limburg. Van der Steen deed onderzoek naar de gebeurtenissen uit 1917 en werkte mee aan een reconstructie voor de L1-serie.

Ontsnapping
Op de avond van 3 januari 1917 wist de Atlas V van kapitein Jules Hentjes vanaf het door Duitsers bezette Luik de Maas af te glijden. Aan boord 103 Belgische vluchtelingen. De boot doorstond de tocht over de Maas ondanks heftige beschietingen, over het water gespannen kettingen en hoogspanningskabels en de aanvaring met een brugpijler.

Eijsden
De aankomst van de boot in Eijsden werd uitgebreid gevierd in het Limburgse dorp. Eijsden was net als de rest van Nederland neutraal tijdens de Eerste Wereldoorlog, maar lag letterlijk aan de grens van de strijdende partijen.

Vergetelheid
Volgens Paul van der Steen had na het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog het bijna niemand het meer over de Atlas V. "Het verhaal is verdrongen door de vele gebeurtenissen van die laatste, recentere oorlog", aldus Van der Steen.

150 Jaar Limburg over de Atlas V. Zondagavond 7 mei om 17.30 uur in L1 Nieuws.

Serie
Op donderdag 11 mei wordt gevierd dat Limburg 150 jaar geleden een provincie van Nederland werd. L1 staat deze week stil bij die mijlpaal, met een zevendelige serie met bijzondere en vaak vergeten verhalen uit de afgelopen anderhalve eeuw. Bekijk het verhaal over de ontsnapping van de Atlas V zondagavond 7 mei om 17:30 uur in L1 Nieuws.

Deel 1: Ontploffing van een munitietrein
Deel 2: Textielmagnaat Nol Hendriks
Deel 3: Johnny Flodder bestond echt

Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail? Dat regelen we voor je. Klik hier.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Gerelateerde berichten

Herdenkingsbord voor gewaagde reddingsactie tijdens oorlog
Droogte legt oud fort bij Eijsden bloot
'Vrees voor meer inklimmers in vrachtwagens na brexit'
Kijk terug: Feestelijke zitting 150 jaar Limburg
Overzicht
Spectaculaire opening Cultura Nova live op L1 TV
Uitgelicht
Spectaculaire opening Cultura Nova live op L1 TV

Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Ingrid van Engelshoven zal vrijdag 23 augustus de 29e editie van theaterfestival Cultura Nova openen. De minister zal het startsein geven voor de openingsvoorstelling, een spectaculaire opvoering van Romeo & Julia door Toneelgroep Maastricht in samenwerking met internationale gezelschappen, La Fabrique Royale/Zéro Degré en Groupe F.

Vrijdag vanaf 21:30 live op L1 TV
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Mijn Limburgs Hart
Uitgelicht
Steun de actie Mijn Limburgs Hart

Hoe ga je verder na een plotse hartstilstand overleefd te hebben? Limburgse cardiologen gaan op bezoek bij hun patiënten om een antwoord te geven op deze vraag. L1 zendt van eind mei tot eind september wekelijks een indringend verhaal uit van een patiënt die op een of andere manier is geconfronteerd met plotse hartstilstand.

De actie Mijn Limburgs Hart heeft als doel zoveel mogelijk geld op te halen voor onderzoek naar hart- en vaatziekten in Limburg.

Meer over Mijn Limburgs Hart

Meest gelezen