Overslaan en naar de inhoud gaan

150 jaar Limburg (1): Ontploffing van een munitietrein

Geplaatst opdonderdag 4 mei 2017 - 20:02

Het verhaal uit de Tweede Wereldoorlog over een ontplofte munitietrein bij Roermond is door striptekenaar Marco Jeurissen uit Melick vastgelegd in een graphic novel.

Het stripboek moet later dit jaar verschijnen.

Op 1 september 1944 vertrok de goederentrein met 36 ton aan munitie vanuit Dalheim naar Roermond, over het traject van de toenmalige IJzeren Rijn. Tussen de wapens zitten twee wagons met Duitse soldaten. Ook werkt Nederlands spoorwegpersoneel mee aan het transport.Tussen Herkenbosch en Roermond wordt de trein onder vuur genomen door vliegtuigen van de geallieerde troepen en ontploft. Alleen de Nederlandse remmer Jo Giesberts overleeft de explosie.

Serie
Op donderdag 11 mei wordt gevierd dat Limburg 150 jaar geleden een provincie van Nederland werd. L1 staat deze week stil bij die mijlpaal, met een zevendelige serie met bijzondere en vaak vergeten verhalen uit de afgelopen anderhalve eeuw.

Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail? Dat regelen we voor je. Klik hier.

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

IJzeren Rijn-doorbraak verrast Limburg
Gemeenten willen opheldering over IJzeren Rijn
Weer hoop voor goederenspoorlijn via Weert en Roermond
Roermond viert 70ste verjaardag bevrijding
Overzicht
Uitgelicht
KBO en L1 brengen Limburg opnieuw in beweging

Op 1 februari maakt het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ een comeback op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen