Overslaan en naar de inhoud gaan

1,5 meter niet meer verplicht: dit zijn de versoepelingen

Geplaatst opdinsdag 14 september 2021 - 19:47

Het is vanaf 25 september niet meer verplicht 1,5 meter afstand te houden. Dat betekent dat restaurants, cafés en ook scholen weer gebruik kunnen maken van hun volle capaciteit. Toch is niet alles weer zoals het was voor de coronacrisis uitbrak. Er gelden nog steeds restricties.

Dat heeft demissionair premier Mark Rutte dinsdagavond gezegd tijdens een persconferentie over de coronamaatregelen. Hoewel de 1,5 meter afstand niet meer verplicht is, blijft dit volgens Rutte een 'veilige afstand'. Zijn advies is dan ook: "Geef elkaar de ruimte".

Wat betekent dit:

 • Cafés en restaurants hoeven hun zitplaatsen niet meer op 1,5 meter afstand te organiseren, dus er kunnen meer mensen naar binnen en op het terras
 • Bioscopen en theaters mogen weer 100 procent van hun capaciteit gebruiken
 • Evenementen buiten mogen op volle capaciteit georganiseerd worden
 • Evenementen met een zitplaats binnen mogen ook 100 procent van de capaciteit gebruiken
 • Evenementen zonder zitplaats binnen mogen maximaal 75 procent van hun capaciteit gebruiken

's Nachts gesloten
Er gelden nog wel een aantal restricties voor de horeca. Zo moeten restaurants en cafés tijdens de nachtelijke uren, tussen 00:00 uur en 6:00 uur gesloten blijven. Dit geldt ook voor discotheken en nachtclubs. De regering gaat voor die laatste groep wel kijken naar een nieuw financieel steunpakket.

Coronatoegangsbewijs verplicht
In plaats van de afstandsregel geldt op veel plaatsen vanaf 25 september wel de verplichting dat een coronatoegangsbewijs getoond moet worden.

 • In de horeca: restaurants, cafés, nachtclubs en discotheken
 • Theaters, concerten, bioscoop
 • Festivals en alle andere evenementen, waaronder ook sportevenementen
 • Alleen binnen, maakte het kabinet 17 september bekend.

Moeten bezoekers vanaf 13 jaar en ouder een coronatoegangsbewijs kunnen laten zien. Dit krijg je via de coronacheckapp als je:

 • gevaccineerd bent
 • negatief getest maximaal 24 uur oud
 • genezen bent van corona

Coronatest blijft gratis
Mensen die geen vaccinatie- of herstelbewijs hebben, kunnen ook de komende tijd nog gratis een coronatest ophalen. Daar is veel discussie over geweest in de Tweede Kamer. Het kabinet wilde dat mensen hier op termijn voor zouden gaan betalen, zodra iedereen de kans heeft gehad een vaccinatie te halen.

Controles op toegangsbewijs
Ondernemers moeten zelf de controles op de toegangsbewijzen organiseren. Hoe ze dit doen, laat het kabinet aan de ondernemers zelf. Wel krijgen gemeenten extra geld om extra toezichthouders te kunnen aannemen voor de handhaving van de coronatoegangsbewijzen. Hoeveel geld gemeenten krijgen, maakte Rutte niet bekend.

stock coronavirus coronabewijs reizen
Foto: iStock

Mondkapjes in openbaar vervoer
De mondkapjesplicht blijft gelden in het openbaar vervoer. Reizigers moeten in de trein, bus, tram, metro en de taxi een mondkapje op hebben. Ook op luchthavens moeten reizigers een mondkapje op na de securitycheck en eventueel op andere plekken die het vliegveld zelf aanwijst. Op treinstations en perrons vervalt de mondkapjesplicht wel.

Geen restricties in het onderwijs
De restricties in het onderwijs vervallen zo goed als allemaal. Zo geldt er vanaf 25 september geen maximale groepsgrootte meer in het mbo en het hoger onderwijs. Dat betekent dat er weer grote colleges gehouden kunnen worden. Ook hoeven studenten en middelbare scholieren geen mondkapjes meer te dragen in de gangen. Wel blijft het advies om twee keer per week een zelftest te doen.

In het basisonderwijs vervalt de verplichte quarantaine voor de hele klas als een klasgenootje positief test. Alleen positief geteste kinderen of kinderen met coronasymptomen moeten thuis in quarantaine blijven.

Lichte versoepeling thuiswerkadvies
Het demissionaire kabinet geeft werkgevers en werknemers iets meer ruimte om afspraken te maken over thuiswerken. Het nieuwe advies luidt: werk thuis als het kan en op kantoor als het nodig is. Tot nu toe werd opgeroepen om zoveel mogelijk thuis te werken.

Rutte spreekt van een lichte versoepeling. Het is aan werkgevers en werknemers om tot een goede verdeling te komen tussen werken vanuit huis en op kantoor.

Registratie over vaccinatiestatus
In de zorg wordt het toegestaan voor werkgevers om vast te leggen of personeel is gevaccineerd tegen het coronavirus. Het is geen verplichting. Het kabinet heeft dit besloten, omdat in de zorg met kwetsbare patiënten gewerkt wordt. In andere sectoren mag dit niet worden geregistreerd, maar wel gevraagd. Werknemers hoeven dan geen antwoord te geven.

Quarantaine reizigers
Gevaccineerde reizigers die terugkeren uit landen waar een zeer hoog risico geldt om besmet te raken met het coronavirus, hoeven vanaf 22 september niet meer in quarantaine.

De quarantaineplicht geldt nu bijvoorbeeld nog voor mensen die op reis zijn geweest naar de Verenigde Staten of het Verenigd Koninkrijk. Zij moeten tien dagen verplicht thuisblijven, tenzij ze op de vijfde dag negatief worden getest op het virus. Als zij zich daar niet aan houden, riskeren ze een boete.

Volgende persconferentie
Op 1 november volgt een nieuw weegmoment. Dan zal het kabinet opnieuw bekijken of de maatregelen voor dat moment nog geschikt zijn. Er volgt daarna weer een persconferentie over mogelijke nieuwe maatregelen of versoepelingen.

Deel dit bericht via
Overzicht
Advertentie
Win € 5.000,- shoptegoed!

Weekend van de klant in Genk. Op zaterdag en zondag 2 en 3 oktober in het centrum van Genk. Met straatanimatie, live optredens en prijzenpot van €5.000,- shoptegoed.

Bekijk de actie hier
Overzicht
Advertentie
Win € 5.000,- shoptegoed!

Weekend van de klant in Genk. Op zaterdag en zondag 2 en 3 oktober in het centrum van Genk. Met straatanimatie, live optredens en prijzenpot van €5.000,- shoptegoed.

Bekijk de actie hier
Uitgelicht
Doe mee aan de Henk Bakt Bakwedstrijd

Veel Limburgers zijn net als Henk enthousiaste hobbybakkers. Daarom gaat Henk met een professionele jury op zoek naar de beste hobbyvlaai -vlaoj -vlaam -vla -flaai -toert -taart -kook van Limburg. Je bakt je lekkernij thuis in je eigen keuken en neemt het mee naar de radio-uitzending van Plat-eweg waar het live beoordeeld op zaterdag 16 oktober tussen 13:00 en 16:00 uur.

Er zijn mooie prijzen te winnen en het recept van de winnaar wordt gebakken in een speciale aflevering van Henk Bakt! Opgeven kan t/m 5 oktober 2021.

Meld je hier aan
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen