Overslaan en naar de inhoud gaan

12-jarige award-winnaar: 'Wereld beter zonder roken'

Geplaatst opvrijdag 5 april 2019 - 11:42

De landelijke Rookvrije Generatie Award werd donderdag uitgereikt aan longarts Harry Pouwels en de 12-jarige jeugdambassadeur Pepijn Boots.

Samen met andere zorgpartners maken ze zich sterk voor een rookvrij Venlo.

Rookvrije generatie
Harry Pouwels is longarts bij VieCuri en ambassadeur van de Rookvrije Generatie. Hij zegt dat een rookvrije generatie alleen bereikt kan worden als mensen niet roken in de aanwezigheid van kinderen. "Als de omgeving rookvrij is, verandert automatisch je gedrag." Ook jeugdambassadeur Pepijn maakt zich sterk voor het overtuigen van mensen dat de wereld beter is als er niet gerookt wordt. "Ik vind het super dat we hebben gewonnen. Aan het aantal stemmen te zien hebben veel mensen nagedacht over een Rookvrije Generatie."

Missie
Op scholen en bij verenigingen wordt voorlichting gegeven over dit onderwerp. Pouwels doet dit vanuit zijn beroep. Pepijn praat erover met leeftijdsgenoten. "Dat werkt beter dan dat ouders zeggen dat iets niet mag", zegt de longarts. "We hebben één missie. Zorgen dat opgroeiende kinderen beschermd worden tegen tabaksrook en de verleiding om te gaan roken." Om dit te bereiken, is het van belang in gesprek te gaan met rokers en begrip te kweken voor elkaar.

Convenant
Vorig jaar in november hebben een aantal zorgpartners een convenant opgesteld om te werken aan een rookvrije generatie. De bestuurders van VieCuri, Vincent van Gogh voor geestelijke gezondheid, Cohesie huisartsenzorg, gemeente Venlo en GGD Limburg-Noord hebben deze ondertekend.

NIEUW: Kwizzele! Test je Limburgse kennis. Maandag t/m donderdag 17:00, 18:00 & 22:00 op L1 TV

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

Het Heuvelland staat bekend om zijn adembenemende uitzichten en on-Nederlandse schoonheid. Maar dat is zeker niet vanzelfsprekend. Er gebeurt namelijk meer achter de groene schermen dan je denkt om dit uniek stukje Limburg te behouden.

Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden zie je iedere zaterdag om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen