Voormalig klooster Kasteel Heel volledig in de as gelegd

Het voormalige kasteel en klooster aan de Monseigneur Savelbergweg in Heel staat in brand. Door het vuur is het Rijksmonument niet meer te redden.
De melding over de brand in Kasteel Heel kwam in de nacht van woensdag op donderdag rond 3:00 uur binnen bij de brandweer. Toen sloegen de vlammen al uit het dak.

Flinke rookontwikkeling
De brandweer rukte groot uit: vier blusvoertuigen, waterwagens en hoogwerkers kwamen in actie om het vuur te bestrijden. Toch is het niet gelukt om het pand te redden. In de loop van de nacht werd besloten het blussen zelf stop te zetten, en de omgeving te beschermen. "Het gebouw is niet meer te redden", aldus een woordvoerder van de brandweer.
Blussen is erg moeilijk omdat de omgeving slecht toegankelijk is voor brandweer en bluswagens. Ook bestaat het gevaar van instortende muren. In de buurt gelegen woningen worden met water beschermd zodat het vuur niet kan overslaan.

Omgeving

Omwonenden is geadviseerd ramen en deuren te sluiten en thuis de ventilatie uit te zetten. Door de brand kunnen inwoners van Heel en Beegden een penetrante geur ruiken. De brandweer controleert in hoeverre er schadelijke stoffen vrijkomen, volgens de woordvoerder is daar weinig sprake van. Er hoefde ook niemand geëvacueerd te worden.

Leegstaand gebouw

Het kloostergebouw stond al jaren leeg en was vervallen. In zijn huidige vorm stamt het Rijksmonument uit de 17e eeuw. Tot begin deze eeuw werd het pand gebruikt als zorgcomplex. Plannen om het gebouw opnieuw die rol te geven liepen op niks uit.
Over de oorzaak van de brand is nog niks bekend.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!