Kerkraadse handelaar en koper visco-lont aangepakt

Foto ter illustratie. © iStock
Naar aanleiding van een vuurwerkgerelateerd onderzoek heeft de politie in Kerkrade een handelaar en koper van visco-lont aangepakt.
Het lont wordt gebruikt voor het verlengen en aanpassen van vuurwerk en wordt gezien als verboden artikel.

Lont

Het is niet de eerste keer dat de 24-jarige handelaar uit Kerkrade in aanraking komt met de politie. Voorgaande jaren is de politie al op zijn adres naar binnen gegaan. Begin december heeft de politie daar 16 kilo aan lont in beslag genomen. De verdachte mag zich verantwoorden bij de rechter.

Knutselen

Uit vervolgonderzoek is gebleken dat meerdere mensen het lont hebben gekocht. Bij een aantal adressen is de politie geweest, waaronder een adres in de wijk Spekholzerheide in Kerkrade. Hier trof de politie meerdere zelf-geknutselde explosieven aan. Deze zijn door de explosieven opruimingsdienst (EOD) veilig verpakt en op een locatie tot ontploffing gebracht. De 38-jarige verdachte knutselde met zijn puberzoon aan vuurwerk en was zich van geen kwaad bewust. Tegen de man wordt een proces-verbaal opgemaakt.

Inleveren

Het lont versturen, ontvangen of in bezit hebben is strafbaar. De politie roept daarom op om het in te leveren als je dit lont gekocht hebt. Daarnaast benadrukt de politie om niet met vuurwerk te knutselen en geen visco-lont te bestellen: "Dit is levensgevaarlijk voor jezelf en voor je omgeving."