Woningen rond natuurbrand Mariapeel ontruimd

De brandweer in actie aan de Koolweg in Helenaveen © ANP
De hulpdiensten hebben vanwege de grote brand in de Mariapeel de bewoners van een aantal huizen langs de Helenavaart gevraagd hun woning te verlaten.
Dat gebeurde volgens een woordvoerder van de brandweer uit voorzorg. Weinig mensen hebben daar nog gehoor aan gegeven.

Geen zorgen

De woningen liggen aan de Koolweg en Soemeersingel in Helenaveen, vlak over de provinciegrens. Het is nog niet duidelijk hoe lang de bewoners hun huis uit moeten. Bewoners van de ontruimde gebieden maken zich nog niet veel zorgen over de brand, zo'n twee kilometer verderop. Niet iedereen geeft gehoor aan een oproep van de brandweer om het huis te verlaten. Dat zegt voorzitter Paul Bax van de Dorpsraad in Helenaveen woensdagmiddag.
De brandweer legt in Helenaveen een stoplijn aan © ANP

Goed geïnformeerd

"Aan beide straten liggen naar schatting zo'n 150 woningen, maar die liggen lang niet allemaal binnen de gevarenzone", zei Bax. "Bewoners van een aantal huizen is gevraagd tijdelijk naar elders te gaan vanwege de rook, maar niet iedereen geeft daar gehoor aan. Mensen zijn nog niet echt bezorgd, het is nog te ver weg en relatief klein. Bovendien wordt iedereen goed geïnformeerd door de brandweer."

Wind

Volgens hem wordt het vuur aangewakkerd door de harde wind. "Die gaat alle kanten op", zei hij. Rond 14.00 uur stond volgens de brandweer een gebied van zo'n 34 hectare in brand, wat betekent dat de brand nog steeds uitbreidt. Enkele uren eerder werd nog gesproken van 20 hectare.

Vanuit de lucht

De brand werd rond 6:30 uur ontdekt door een vogelspotter die rook en vlammen zag. De brand breidde zich snel uit, ondanks de uitgebreide inzet van brandweerpelotons uit Limburg, Brabant en Overijssel. Ook zijn een Cougar- en een Chinookhelikopter van de luchtmacht bezig met het droppen van water boven ontoegankelijke stukken. Het vuur wordt vanuit de lucht in de gaten gehouden door een een helikopter van de politie met een infraroodcamera en een drone van de bedrijfsbrandweer van Chemelot.

Ramptoeristen

De gemeente Horst aan de Maas heeft woensdagmiddag voor het gebied een noodverordening afgekondigd, waarmee het gebied wordt afgegrendeld voor mensen die er niks te zoeken hebben. Niet alleen is het gevaarlijk, toeschouwers lopen ook de hulpverleners voor de voeten op de vaak smalle wegen rond het gebied. "De noodverordening is nodig omdat de brand de nodige ramptoeristen trekt", aldus de gemeente.

Rook

Ook ging er een NL Alert uit aan de Brabantse kant om te waarschuwen voor de rook die richting Asten trekt. Mensen wordt gevraagd ramen en deuren gesloten te houden, en weg te blijven uit het gebied. De brand is ook te ruiken in de gemeenten Peel en Maas, Nederweert en Weert. De brandweer Limburg-Noord waarschuwt mensen die daar last van hebben ook ramen en deuren dicht te houden.

Tegenbrand

Een gespecialiseerd grondteam van de brandweer in Overijssel steekt woensdagmiddag in de Limburgse Peel zogenoemde tegenbranden aan om het vuur tot staan te brengen. Op andere plekken zijn Staatsbosbeheer en de brandweer ook bezig met het maken van stoplijnen door stroken grond en weilanden zo nat te maken, dat het vuur er stopt.
In 2020 woedde enkele kilometers verderop in hetzelfde gebied wekenlang de zogeheten Peelbrand. Die legde uiteindelijk 800 hectare natuurgebied in de as.