Forse natuurbrand met grote rookontwikkeling in Griendtsveen

Er is woensdag rond 6:30 uur een natuurbrand uitgebroken in Griendtsveen. © Edward-Media
De hulpdiensten zijn woensdag uitgerukt voor een enorme natuurbrand in Griendtsveen. Tot in de wijde omtrek zijn de rookwolken van de brand te zien. De veiligheidsregio adviseert omwonenden om ramen en deuren te sluiten.
De brand in natuurgebied Mariapeel is opgeschaald naar 'zeer grote natuurbrand'. Rond 6:30 uur werd er melding gedaan van de brand. Volgens een correspondent zouden vogelspotters de vlammen opgemerkt hebben.

2 hectare

Met twaalf blusvoertuigen proberen brandweerlieden het gebied van 2 hectare dat in lichterlaaie staat te doven. "Dat is lastig, omdat het gebied moeilijk bereikbaar is. De brand is zich aan het uitbreiden. Eerst ging het om 1 hectare, nu is het al 2 hectare", legt een woordvoerder van de brandweer uit.

Blushelikopter

Op verzoek van de veiligheidsregio zet Defensie een blushelikopter in. Een Cougar-transporthelikopter met een waterzak zal over de Mariapeel vliegen. De waterzak klapt als een omgekeerde paraplu open. Verder krijgen de hulpdiensten bijstand van een brandweerteam uit Overijssel dat gespecialiseerd is in natuurbrandbestrijding.

Niet komen

De brandweer vraagt mensen om niet te komen kijken en het gebied te verlaten. "We moeten de weg vrijhouden voor de hulpdiensten", aldus de brandweerwoordvoerder.

'Uren nablussen'

Hoe de brand is ontstaan, is vooralsnog onbekend. De hulpdiensten hebben omstreeks 9:30 uur het vuur nog niet onder controle. "We zijn zeker uren bezig met nablussen", zegt de brandweerwoordvoerder.

Peelbrand

In 2020 woedde enkele kilometers verderop in hetzelfde gebied een brand die moeilijk te bestrijden bleek. Het vuur smeulde wekenlang ondergronds en de zogeheten Peelbrand legde uiteindelijk 800 hectare natuurgebied in de as.