Daders ripdeal Kerkrade sloegen vaker toe in Limburg

Een 33-jarige man is in Kerkrade om het leven gekomen na een conflict. © Orange Media
De oplichters die verantwoordelijk zijn voor een fatale ripdeal bij het Parkstad Limburg Stadion in Kerkrade, sloegen zeker vijf keer eerder toe in Limburg. Daarbij maakten ze in totaal zo'n 500.000 euro buit.
Dat werd dinsdagavond duidelijk tijdens een aflevering van Opsporing Verzocht.

Ripdeal

Aanleiding voor de uitzending was de gruwelijke dood van de 33-jarige Fabian Esser uit het Duitse Zülpich, op 23 juni bij het Parkstad Limburg Stadion. Deze zakenman had via internet een woning te koop aangeboden. Twee Duitssprekende mannen die zich voordeden als een Luxemburgs investeringsmaatschappij hadden hierop gereageerd.

Overreden

Na wat onderhandelingen bleek dat deze verdachten ook een groot geldbedrag wilden omwisselen: 100.000 euro in briefjes van 200, voor biljetten van 100 en 50 euro. Bij deze transactie ging het mis. Tijdens de overhandiging graaiden de oplichters vanuit de koffer met het geld van Esser weg. Die probeerde dit te voorkomen en werd meegesleurd. De man kwam onder de auto, en overleed ter plekke.
Fabian Essers werd meegesleurd toen de daders zijn koffer meegristen in hun auto © Politie

Duitse slachtoffers

Volgens de politie hebben de twee verdachten op een vergelijkbare manier dit jaar nog vijf keer toegeslagen in Limburg. De slachtoffers waren steeds Duitsers die online luxegoederen of vastgoed te koop hadden gezet. De daders maakten dan afspraken in Limburg. Zo sloegen ze in maart toe in Neerhem bij Valkenburg. In april maakten ze slachtoffers in Kerkrade en opnieuw Valkenburg. Een aantal dure Rolex-horloges was de buit die ze in mei in Maastricht maakten, en in juni werd in Urmond opnieuw geld gestolen.

Meegesleurd

In totaal bedroeg de buit volgens de politie zo'n 500.000 euro. Esser was niet het enige slachtoffer dat werd meegesleurd, volgens de politie wilde ook een andere gedupeerde zijn spullen niet zomaar opgeven. Dit andere slachtoffer overleefde dit.
Bewakingsbeelden van de twee verdachten van de fatale oplichting in Kerkrade © Politie

Verdachten

Volgens de politie is een van de verdachten een Duitssprekende man van rond de 60, die werd vergezeld door een jongere man met uitstaande oren. Hij doet zich voor als de directeur van de 'Luxemburgse investeringsmaatschappij'. Hij werd steeds vergezeld door een jongere man, met uitstaande oren. Van het duo zijn op verschillende plekken bewakingsbeelden gemaakt.

Internationaal

Bij het onderzoek werkt de politie samen met collega's uit Duitsland, België, Luxemburg en Frankrijk omdat vermoed wordt dat de daders internationaal opereren. Hun auto, een donkere Mercedes met valse kentekenplaten, reed na enkele van die incidenten in Kerkrade weg in de richting van België.
In de zoektocht naar de identiteit en verblijfplaats van de daders heeft de politie een beloning van 15.000 euro in het vooruitzicht gesteld.