Zweefvliegtuig komt neer tussen mais in Heijen

Een zweefvliegtuig is zondagavond in een maisveld bij Heijen geland. Het toestel met een piloot en een passagier kon geen hoogte meer houden.
In een door mais omringd bietenveld aan de Stuwweg kwam het vliegtuig even voor 19:00 uur aan de grond.

Inzittenden

De twee inzittenden konden zelf uit het vliegtuig komen en de hulpdiensten waarschuwen, die met toeters en bellen uitrukten omdat voorbijgangers ook al hadden gebeld met het bericht dat het toestel zou zijn neergestort. Piloot en passagier bleven allebei ongedeerd. Het vliegtuig, eigendom van de Zweefvliegclub Eindhovense Studenten, was opgestegen van het militaire vliegveld De Peel in Vredepeel, beter bekend als de Luitenant Generaal Best-kazerne. Het plan was om naar het zweefvliegveld in het Duitse Goch te gaan.

Buitenlanding

Het zweefvliegtuig, een in Duitsland gebouwde Grob G103C, kon geen hoogte meer houden waarop de piloot een zogeheten 'buitenlanding' moest maken. "Zulke buitenlandingen gebeuren wel vaker, al landen we liever niet in een maisveld", laat een lid van de zweefvliegclub weten. "We zijn nu met een aanhanger onderweg om het vliegtuig weer op te halen. De vleugels kunnen we demonteren, en dan kunnen we het vliegtuig zo weer meenemen. Hier op de basis kunnen we het toestel dan inspecteren."

Hulpdiensten

Omdat getuigen hadden gemeld dat er mogelijk een vliegtuig was neergestort, rukte ook de brandweer uit. Die hoefden verder niet in actie te komen, al beklaagde de Gennepse brandweer zich op Facebook wel over het gedrag van sommige toeschouwers: "Helaas hebben wij veel hinder ondervonden van nieuwsgierig publiek die ons gevolgd zijn en waardoor wij soms moeite hadden om bijvoorbeeld te keren en de weg te kunnen vervolgen. Dit is echt ongewenst en zeer frustrerend voor ons als hulpverleners!"

Thermiek

Zweefvliegtuigen kunnen onder de juiste omstandigheden lang en ver vliegen, zo lang de piloot maar zogeheten 'thermiekbellen' kan vinden waar de lucht stijgt, en het zweefvliegtuig weer hoogte kan winnen. Zulke opstijgende lucht ontstaat op warme dagen bijvoorbeeld boven warmte reflecterende oppervlakken zoals tuinderskassen.