Grote brand Brunssummerheide: blussen gaat nog uren duren

Op de Brunssummerheide is donderdagavond brand uitgebroken.
De brandweer is vanwege de droogte met meerdere eenheden uitgerukt. De plek is moeilijk te bereiken, meldt de veiligheidsregio. Een woordvoerder laat weten dat "het de goede kant op gaat." Wel is het lastig om voldoende bluswater het gebied in te krijgen..

Gebied

Het vuur is zo goed als gedoofd, maar er is nog geen sein brandmeester gegeven, vertelt Leon Eummelen van de veiligheidsregio. De boswachter heeft ervoor gezorgd dat de brandweerlieden op de juiste plek komen. Een gebied van 120 bij 120 meter heeft in brand gestaan, dat is vergelijkbaar met een groot voetbalveld. "Het blussen gaat nog wel een tijd duren", vertelt Eummelen. Ook is het mogelijk dat het vuur zich weer verder gaat verspreiden. De veiligheidsregio roept op om uit het gebied te blijven.
De brandweer krijgt ondersteuning van een droneteam. Die kunnen met infraroodbeelden bekijken waar nog brand is. Op die manier kan er sneller geblust worden.

Aflossing

De brand is uitgebroken midden op de heide. Aangezien de brand moeilijk te bereiken is vanaf de weg, zijn er extra eenheden naartoe gestuurd. Ook is één brandweerwagen vast komen te zitten. Brandweerlieden hebben door aarde weg te scheppen de spuitwagen los weten te krijgen. De veiligheidsregio is ook bezig om brandweerlieden af te lossen. "Je kan je voorstellen dat het met deze temperaturen ontzettend zwaar is", zegt Eummelen. De veiligheidsregio is daarom bezig om nieuwe eenheden richting de heide te leiden.

Einighausen

Eerder brak op donderdagavond ook al brand uit in Einighausen. Daar was een veld in brand gevlogen. Ook toen rukte de brandweer met veel eenheden uit vanwege de droogte. De brand is daar inmiddels onder controle.