Noodweer teistert Zuid-Limburg: daken waaien van huizen af

Het noodweer heeft vrijdag enorme schade veroorzaakt in het zuiden van de provincie. Zo zijn er in Beek van meerdere huizen daken weggeblazen.
De hulpdiensten zijn massaal uitgerukt. Twee woningen aan de Beatrixstraat hebben door de harde wind geen dak meer. "De daken zijn naar binnen gevlogen", vertelt een woordvoerder van de Veiligheidsregio Zuid-Limburg. In eerste instantie was er sprake van mogelijke instortingsgevaar, maar dat is niet meer het geval.

Geen gewonden

De bewoners zijn uit hun huizen gehaald en worden elders opgevangen. "Gelukkig is er niemand gewond geraakt", zegt de woordvoerder. Beide woningen zijn momenteel onbewoonbaar.

Honderden meldingen

Niet alleen in Beek ging het flink tekeer. Ook in Schinnen, Spaubeek en Sittard-Geleen. "Het is een ravage in de Westelijke Mijnstreek. Overval liggen dakpannen en takken op wegen en op auto's", aldus de woordvoerder. De brandweer heeft de handen vol aan diverse meldingen. "Rond 14:15 uur kwamen de eerste meldingen binnen en het gaat nog gewoon door. Ik schat dat we op honderden meldingen zitten. Het gaat vooral om stormschade, bomen op wegen en wateroverlast."

Weerswaarschuwing

Het KNMI heeft code oranje afgegeven voor Limburg wegens enkele stevige onweersbuien. Vooral in Zuid-Limburg is vrijdagmiddag kans op zeer zware windstoten van ruim 100 kilometer per uur, lokale wateroverlast en grote hagel van twee centimeter of meer, waarschuwt het weerinstituut. Vanaf 12:00 tot 13:00 uur en vanaf 16:00 tot 17:00 uur is voor Limburg code geel van kracht.