Grote brand legt loods tuinbouwbedrijf in de as

Een grote brand heeft zondagmiddag een fabriekshal van een tuinbouwbedrijf in Grubbenvorst in de as gelegd. De brandweer kon voorkomen dat de brand oversloeg naar een naastgelegen hal.
De 1500 vierkante meter grote loods moet als verloren worden beschouwd, zei een woordvoerder van de brandweer. Bij de brand is niemand gewond geraakt.

Tuinbouwsector

Er werd iets na 15:30 uur alarm geslagen voor de brand aan de Californischeweg. Volgens de brandweer gaat het om het bedrijf BVB Overveen, dat producten en diensten levert aan de tuinbouwsector.

Vlammen uit dak

Er werd opgeschaald naar grote brand. Om die reden werden ook meer brandweervoertuigen en -korpsen ingezet. Aangezien de brand in het buitengebied woedde, waren er problemen met de aanvoer van bluswater. Daarom werden er ook vier waterwagens en een Groot Watertransport (GWT) naar de brand gestuurd. Het GWT hoefde uiteindelijk niet ingezet te worden.

Transportbanden en substraat

De vlammen sloegen uit het dak van de meest noordelijk gelegen hal. In de hal liggen transportbanden, houtsnippers en substraat, een voedingsbodem om op te telen. De grote hoeveelheden substraat, die vlam vatten, zorgden voor een grote rookontwikkeling.

Wijde omtrek

De brand was vanaf de naastgelegen A73 goed te zien. Ook waren de zwarte rookwolken in de wijde omgeving zichtbaar. De brand was tot in Brabant te zien. Dat leidde ertoe dat de Brabantse brandweer in Liessel uitrukte na meldingen over een grote bosbrand, maar het bleek te gaan om de enorme rookpluim die zichtbaar was vanuit Grubbenvorst.

Smeulend substraat

Het sein brand meester kon rond 18:20 uur gegeven worden. De brandweer zal wel nog een tijd beizg zijn met nablussen. Smeulend substraat en gloeiende houtsplinters moeten met shovels uit de bouwval worden gehaald en vervolgens elders op het terrein worden afgeblust.
De brandweer adviseert om uit de rook te blijven en ramen en deuren te sluiten. Buiten het terrein van het bedrijf werden geen verhoogde concentraties gevaarlijke stoffen gemeten.