Gewonde door incident met zuur in bedrijf

De giftige wolken boven het Weerter bedrijf © weertdegekste
In Weert is woensdagmiddag groot alarm geslagen na een lekkage van salpeterzuur. Zeker één persoon heeft dit over zich heen gekregen en is overgebracht naar het ziekenhuis.
De veiligheidsregio Limburg-Noord laat om 16:45 uur weten dat de situatie weer veilig is. De brandweer verrichtte metingen en daarbij is geen gevaarlijke stof gemeten. De brandweer verdunt het salpeterzuur. Dat gaat nog enige tijd duren, laat de veiligheidsregio weten. Het NL alert is ingetrokken.

Lekkage

De hulpdiensten werden rond 14:00 uur gealarmeerd. De lekkage vond plaats bij het bedrijf Bredox op bedrijventerrein De Wetering van Weert. Het is onduidelijk hoe de lekkage is ontstaan. Het bedrijf is inmiddels volledig ontruimd.

Slachtoffer
Het slachtoffer dat het zuur over zich heen kreeg is overgebracht naar het ziekenhuis. Hij was aan werk aan een leiding waardoor salpeterzuur stroomt. Dat laat de veiligheidsregio weten aan L1. Het is onduidelijk hoe ernstig de verwondingen zijn.

Zuur

Het gaat om een lekkage van salpeterzuur. De hulpdiensten waren massaal aanwezig bij het bedrijf aan de Wetering. De veiligheidsregio meldde aan omwonenden dat er mogelijk giftige stoffen zijn vrijgekomen.

Ramen en deuren sluiten

Woensdagmiddag werd een NL Alert verstuurd. Mensen bij omliggende bedrijven en het nabijgelegen vakantiepark De Weerterbergen werd opgeroepen om binnen te blijven en ramen en deuren te sluiten. De brandweer plaatste waterschermen om de giftige stoffen tegen te houden.
Een watergordijn om de rook tegen te houden © Fer Traugott

Salpeterzuur

Salpeterzuur heeft een scherpe geur. De dampen van het zuur kunnen felle irritatie van de luchtwegen en de ogen veroorzaken.

Grip 2

De situatie werd aangeduid als GRIP 2. GRIP staat voor Gecoördineerde Regionale Incidentbestrijdingsprocedure. Een GRIP 2-situatie wil zeggen dat een incident niet beperkt blijft tot de plek waar het gebeurd is. Dan krijgt het GRIP-team ondersteuning van een extra team binnen de gemeente.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!