Natuurbrand Groote Peel: sein Brand Meester gegeven

© Kevin Geurtjens
De brandweer uit Meijel, Nederweert en andere plaatsen is uitgerukt voor een grote brand in natuurgebied de Groote Peel.
De brand in het natuurgebied op de Limburgs-Brabantse grens brak rond 18:45 uur uit op het Brabantse gedeelte. Rond 19:30 uur hadden de vlammen ook het Limburgse gedeelte bereikt.

Brand meester
Een half uur later werd het sein brand meester gegeven. Er zijn drie brandhaarden gevonden, die zijn ontstaan door blikseminslag. Hoe lang het nablussen gaat duren is nog niet bekend.

Droogte

Als eerste werden blusploegen uit Brabant opgeroepen, al snel gevolgd door de Limburgse brandweerlieden. Volgens een woordvoerder van de brandweer Limburg-Noord zijn er in eerste instantie 25 spuitgasten, twee blusvoertuigen en een waterwagen naar de brand gestuurd. Vanwege de grote droogte is het risico groot dat de brand zich snel verder uitbreidt.
© Nederweert 24
© Nederweert24

Rookwolk

De brand woedde middenin het onbegaanbare Peelgebied. Boven een groot deel van het Nationaal Park hangt een rookwolk. Aan de rand van het natuurgebied, bij het bezoekerscentrum van Ospeldijk is een controlepost ingericht om de bluswerkzaamheden te coördineren. Ook hangt er een politiehelikopter boven het gebied.

Blusploegen uit de wijde omtrek zijn naar het natuurgebied uitgerukt. Er is zelfs een blusvoertuig uit het Brabantse Best ter plekke.
© Kevin Geurtjens
© Nederweert24