Verdachten brandstichting grotten Maastricht opgepakt

© L1
De hulpdiensten hebben vrijdagmiddag in Maastricht groot alarm geslagen vanwege brand in de grotten bij de Belgische grensplaats Kanne.
Daar brak donderdag brand uit in een hooiberg die een bedrijf in de grotten heeft opgeslagen.

Instortingsgevaar

De Belgische brandweer zou zich uit de grotten hebben moeten terugtrekken wegens instortingsgevaar, zei een woordvoerder van de Nederlandse brandweer. Er zijn al mergelblokken naar beneden gekomen. Specialisten zijn in overleg hoe ze het verder aanpakken.

Arrestatie

Volgens de brandweer is er sprake van brandstichting. Naar verluidt zijn hiervoor twee mensen gearresteerd, maar de Belgische politie was nog niet voor een reactie bereikbaar.

Château Neercanne

De smeulende brand veroorzaakt een enorme rookontwikkeling, die zich via de grotten naar Maastricht uitbreidt. Op Maastrichts grondgebied ligt bij die grotten onder meer Château Neercanne, een internationaal befaamd restaurant. Het gebouw heeft volgens de brandweer ook te lijden van de rook, en de nodige rook- en roetschade opgelopen.

800 kuub hooi

In de grotten lag 800 kuub hooi opgeslagen. Daarvan heeft de brandweer honderd kuub verwijderd. Nu is de vraag hoe het verder moet. De hulpdiensten hebben onder meer specialisten op het gebied van mijnbouw en grotten om advies gevraagd.

Hooibrand

De hooibrand zorgde in de nacht van donderdag op vrijdag al voor stankoverlast in Maastricht. De brandweer heeft mensen die last van die rook hebben, opgeroepen ramen en deuren te sluiten en de ventilatie uit te zetten.
© L1