Brandweer naar Chemelot voor lek, straten weer vrij

© Erwin Minkenberg
De hulpdiensten hebben woensdagmorgen alarm geslagen voor een ammoniaklekkage op Chemelot. Uit voorzorg werden in de Geleense wijk Lindenheuvel enkele straten afgezet.
Ook ging de Urmonderbaan een tijdje dicht, en was de afrit Urmond van de A2 afgesloten. Die wegblokkades werden even voor 9:00 uur weer opgeheven nadat het lek door de bedrijfsbrandweer was gestopt.

Metingen
?Meetploegen van de brandweer konden buiten het bedrijventerrein geen gevaarlijke hoeveelheden giftige stoffen meten. Toch werden uit voorzorg enkele straten in Geleen afgesloten. Niemand raakte gewond.

Ammoniak

Volgens woordvoerder Martijn in 't Panhuis ging het om een ammoniaklek. De oorzaak daarvan is nog niet bekend. De eerste prioriteit lag bij het stoppen van de lekkage, daarna wordt onderzoek gedaan naar de oorzaak van de storing.

Grip 2
Onder meer ambulances en meetploegen van de brandweer werden rond 7:45 uur opgeroepen voor het lek waarbij de giftige, sterk geurende stof vrij kwam. Na een eerste melding op niveau Grip 1, werd rond 8:00 uur opgeschaald naar Grip 2. Die alarmfase werd na een klein uur weer afgeschaald, rond 9:30 uur waren de problemen voorbij.