Omgeving gewaarschuwd na salpeterzuurlek Baarlo

© Fer Traugott
Omwonenden van een plantenkwekerij in Baarlo hebben te horen gekregen ramen en deuren gesloten te houden, vanwege het salpeterzuurlek bij het bedrijf.
Door nog onbekende oorzaak is er een flinke hoeveelheid damp vrijgekomen.

Regen
Met waterschermen probeert de brandweer te voorkomen dat de damp zich verder verspreidt. Ook de regen helpt een handje om de chemicaliën weer te doen neerslaan. Ook is de Napoleonweg te hoogte van het bedrijf afgesloten.

Camping
De brandweer houdt de luchtkwaliteit in de gaten in de omgeving, en ook op de camping die vlakbij het bedrijf ligt. De campingeigenaar is al op de hoogte gesteld van het feit dat de gasten op het terrein geëvacueerd zullen moeten worden als de situatie bij de kwekerij verder uit de hand loopt.

Zuur vrijgekomen bij plantenkwekerij Baarlo
?
Lekbak


Bij het bedrijf staan twee vaten met elk 1000 liter salpeterzuur, waarvan er een is gaan lekken. Het zuur is in een lekbak terecht gekomen, waar het open en bloot ligt. Het zuur is erg agressief, en reageert meteen zodra er een verontreiniging in de lekbak komt. De brandweer is zelf begonnen met het wegpompen van het zuur, een gespecialiseerd bedrijf neemt dat later op de dag over.

Opvangbak

Het lek werd rond 6:30 uur ontdekt door medewerkers van de vestiging van de Grow Group aan de Napoleonsbaan Noord. Het zuur wordt door het bedrijf gebruikt om zelf kunstmest mee te maken. Zo'n 150 liter van de bijtende stof was weggestroomd in een opvangbak. Daar is het door nog onbekende oorzaak gaan verdampen, en heeft het zich over de omgeving verspreid. Volgens een woordvoerder van de brandweer is de bruin-gele damp duidelijk te zien en te ruiken.

Van de ongeveer vijftien medewerkers zie zaterdagmorgen bij het bedrijf aanwezig waren, is niemand gewond geraakt. Het personeel is naar huis gestuurd.
© Fer Traugott
Audio: Salpeterzuur weggelekt bij bedrijf in Baarlo (5 aug 2017)