Overslaan en naar de inhoud gaan

112 overbelast bij noodweer: 'Mensen bellen onterecht'

Geplaatst opwoensdag 6 juni 2018 - 7:47

Het noodweer dat 22 mei over de provincie trok, heeft voor overbelasting gezorgd bij het noodnummer 112.

"Kennelijk is en blijft het misverstand hardnekkig: bij wateroverlast bel je 112 uitsluitend en alleen als er sprake is van levensbedreigende situaties voor mens of dier. En anders niet", vertelt Leon Eummelen van de brandweer Zuid-Limburg aan de Limburger.

Noodklokken
De brandweer luidt hiermee de noodklok. Tijdens het noodweer op 22 mei kwamen de meldingen met honderden tegelijk binnen. De meeste oproepen kwamen van inwoners en bedrijven die voornamelijk betrekking hadden op ondergelopen kelders, keukens, woonkamers en winkels. En dat is volgens de brandweer niet de bedoeling.

Ontregeld en geblokkeerd
Door alle meldingen raakte het noodnummer namelijk overbelast en ging het een paar keer mis. "Er kwamen dermate veel noodoproepen binnen dat het telefoonsysteem ontregeld en geblokkeerd raakte", aldus Eummelen tegenover de krant. De telefoonsystemen van de hulpdiensten zijn niet berekend op een stortvloed van meldingen in zo'n tijdsbestek.

Om de meldkamer zo veel mogelijk te ontlasten, besloot de brandweer lokale actiecentra in te richten voor de regio's Maastricht en Sittard en werd de lijn rustiger.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Schrijf je in voor 'As ich mer danse kin'
Uitgelicht
Limburgse dansgroepen opgelet!

Je kunt een optreden winnen op De11devande11de 2019 én meedansen met een aantal artiesten.

De Sjeng Kraft Kompenei (SKK) organiseert een danswedstrijd voor Limburgse dans-groepen. De winnaar danst op het grootste vastelaovespodium van Limburg: de11devande11de op het Vrijthof in Maastricht maandag 11 november 2019. Samenwerkingspartners zijn SKK, de Muziekgieterij in Maastricht en regionale omroep L1.

Geef je op voor 'As ich mer danse kin'!
Mijn Limburgs Hart
Uitgelicht
Steun de actie Mijn Limburgs Hart

Hoe ga je verder na een plotse hartstilstand overleefd te hebben? Limburgse cardiologen gaan op bezoek bij hun patiënten om een antwoord te geven op deze vraag. L1 zendt van eind mei tot eind september wekelijks een indringend verhaal uit van een patiënt die op een of andere manier is geconfronteerd met plotse hartstilstand.

De actie Mijn Limburgs Hart heeft als doel zoveel mogelijk geld op te halen voor onderzoek naar hart- en vaatziekten in Limburg.

Meer over Mijn Limburgs Hart

Meest gelezen