Overslaan en naar de inhoud gaan

100 miljoen euro voor aanpak asbest in Limburg

Geplaatst opvrijdag 16 oktober 2015 - 6:39

De provincie Limburg trekt honderd miljoen euro uit voor het verwijderen van asbestdaken van woningen, stallen en bedrijven, gekoppeld aan investeringen in duurzame energie.

Vijftig miljoen euro is bedoeld voor de asbestsanering. De andere helft is bestemd voor de installatie van zonnepanelen op de plaatsen waar asbestdaken zijn geruimd en voor windmolens op plekken van gesaneerde locaties. Mogelijk gaat ook nog een deel van het geld naar energiebesparende maatregelen.

Plan van aanpak
Gedeputeerde Daan Prevoo (SP) maakte de plannen voor de zogeheten Operatie Asbest en Energie deze week bekend. De komende maanden gaat hij ze in overleg met deskundigen en maatschappelijke partners uitwerken. Het is de bedoeling dat begin 2016 een plan van aanpak voor de sanering van de grote hoeveelheden asbest in Limburg op tafel ligt. Volgens Prevoo is het de hoogste tijd om vaart te zetten achter de asbestsanering.

Opruimen gaat traag
Op 1 januari 2024 mogen particulieren, bedrijven en instellingen geen asbestdaken meer hebben. Het opruimen van die daken verloopt zo traag, dat die doelstelling bij lange na niet gehaald gaat worden als het tempo niet stevig wordt opgevoerd. "Het moet drie keer zo snel", geeft Prevoo aan. De gedeputeerde vindt ook dat andere overheden zoals het Rijk en private partners zoals de Rabobank hun steentje moeten bijdragen.

Nationaal deltaplan
De agrarische belangenorganisatie LTO pleit voor een nationaal deltaplan sanering asbestdaken. Volgens LTO ligt in Nederland 120 miljoen vierkante meter asbestdak. Limburg telde twee jaar geleden nog een kleine 8 miljoen vierkante meter daken met asbest. Ongeveer driekwart daarvan betreft daken van agrarische stallen. "Maar ik vraag ook nadrukkelijk aandacht voor de vele schuurtjes en stallen bij particulieren", zegt Prevoo. "Daarbij gaat het weliswaar om kleinere oppervlaktes, maar ze liggen wel heel versnipperd over de provincie. Bovendien gaat het om behoorlijke aantallen."

Lees hier een uitgebreid achtergrondverhaal over asbestsanering in Limburg

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Doe mee aan de Henk Bakt Bakwedstrijd

Veel Limburgers zijn net als Henk enthousiaste hobbybakkers. Daarom gaat Henk met een professionele jury op zoek naar de beste hobbyvlaai -vlaoj -vlaam -vla -flaai -toert -taart -kook van Limburg. Het gebak wordt tijdens de radio-uitzending van Plat-eweg live beoordeeld op zaterdag 16 oktober tussen 13:00 en 16:00 uur.

Er zijn mooie prijzen te winnen en het recept van de winnaar wordt gebakken in een speciale aflevering van Henk Bakt! Opgeven kan t/m 5 oktober 2021.

Meld je hier aan
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen