Overslaan en naar de inhoud gaan

100 miljoen euro voor aanpak asbest in Limburg

Geplaatst opvrijdag 16 oktober 2015 - 6:39

De provincie Limburg trekt honderd miljoen euro uit voor het verwijderen van asbestdaken van woningen, stallen en bedrijven, gekoppeld aan investeringen in duurzame energie.

Vijftig miljoen euro is bedoeld voor de asbestsanering. De andere helft is bestemd voor de installatie van zonnepanelen op de plaatsen waar asbestdaken zijn geruimd en voor windmolens op plekken van gesaneerde locaties. Mogelijk gaat ook nog een deel van het geld naar energiebesparende maatregelen.

Plan van aanpak
Gedeputeerde Daan Prevoo (SP) maakte de plannen voor de zogeheten Operatie Asbest en Energie deze week bekend. De komende maanden gaat hij ze in overleg met deskundigen en maatschappelijke partners uitwerken. Het is de bedoeling dat begin 2016 een plan van aanpak voor de sanering van de grote hoeveelheden asbest in Limburg op tafel ligt. Volgens Prevoo is het de hoogste tijd om vaart te zetten achter de asbestsanering.

Opruimen gaat traag
Op 1 januari 2024 mogen particulieren, bedrijven en instellingen geen asbestdaken meer hebben. Het opruimen van die daken verloopt zo traag, dat die doelstelling bij lange na niet gehaald gaat worden als het tempo niet stevig wordt opgevoerd. "Het moet drie keer zo snel", geeft Prevoo aan. De gedeputeerde vindt ook dat andere overheden zoals het Rijk en private partners zoals de Rabobank hun steentje moeten bijdragen.

Nationaal deltaplan
De agrarische belangenorganisatie LTO pleit voor een nationaal deltaplan sanering asbestdaken. Volgens LTO ligt in Nederland 120 miljoen vierkante meter asbestdak. Limburg telde twee jaar geleden nog een kleine 8 miljoen vierkante meter daken met asbest. Ongeveer driekwart daarvan betreft daken van agrarische stallen. "Maar ik vraag ook nadrukkelijk aandacht voor de vele schuurtjes en stallen bij particulieren", zegt Prevoo. "Daarbij gaat het weliswaar om kleinere oppervlaktes, maar ze liggen wel heel versnipperd over de provincie. Bovendien gaat het om behoorlijke aantallen."

Lees hier een uitgebreid achtergrondverhaal over asbestsanering in Limburg

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Halve Finale LVK vrijdag op L1 Radio

Het is weer zover: de Halve Finales van het LVK! Dit jaar met 15 liedjes per Halve Finale. Je hoort ze vrijdag vanaf 18:00 op L1 Radio en L11 Alaaf Facebook. En zaterdag om 13:00 nog een keertje op L1 Radio.

Als extraatje maken we ook nog een tv-programma rond alle Halve Finales van het LVK. Daarin stellen we de artiesten en liedjes aan je voor. Henk gaat vanuit de woonkamer van L1 even skypen met iedere artiest. En je kunt dan ook genieten van hun videoclip. Zaterdag om 18:00 en 23:00 op L1 TV.

Bekijk hier de indeling van de drie Halve Finales LVK
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen