De provincie Limburg trekt honderd miljoen euro uit voor het verwijderen van asbestdaken van woningen, stallen en bedrijven, gekoppeld aan investeringen in duurzame energie.
Vijftig miljoen euro is bedoeld voor de asbestsanering. De andere helft is bestemd voor de installatie van zonnepanelen op de plaatsen waar asbestdaken zijn geruimd en voor windmolens op plekken van gesaneerde locaties. Mogelijk gaat ook nog een deel van het geld naar energiebesparende maatregelen.
Plan van aanpak
Gedeputeerde Daan Prevoo (SP) maakte de plannen voor de zogeheten Operatie Asbest en Energie deze week bekend. De komende maanden gaat hij ze in overleg met deskundigen en maatschappelijke partners uitwerken. Het is de bedoeling dat begin 2016 een plan van aanpak voor de sanering van de grote hoeveelheden asbest in Limburg op tafel ligt. Volgens Prevoo is het de hoogste tijd om vaart te zetten achter de asbestsanering.
Opruimen gaat traag
Op 1 januari 2024 mogen particulieren, bedrijven en instellingen geen asbestdaken meer hebben. Het opruimen van die daken verloopt zo traag, dat die doelstelling bij lange na niet gehaald gaat worden als het tempo niet stevig wordt opgevoerd. "Het moet drie keer zo snel", geeft Prevoo aan. De gedeputeerde vindt ook dat andere overheden zoals het Rijk en private partners zoals de Rabobank hun steentje moeten bijdragen.
Nationaal deltaplan
De agrarische belangenorganisatie LTO pleit voor een nationaal deltaplan sanering asbestdaken. Volgens LTO ligt in Nederland 120 miljoen vierkante meter asbestdak. Limburg telde twee jaar geleden nog een kleine 8 miljoen vierkante meter daken met asbest. Ongeveer driekwart daarvan betreft daken van agrarische stallen. "Maar ik vraag ook nadrukkelijk aandacht voor de vele schuurtjes en stallen bij particulieren", zegt Prevoo. "Daarbij gaat het weliswaar om kleinere oppervlaktes, maar ze liggen wel heel versnipperd over de provincie. Bovendien gaat het om behoorlijke aantallen."
Lees hier een uitgebreid achtergrondverhaal over asbestsanering in Limburg