Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

100 jaar na WOI: 'weinig belangstelling in Nederland'

Geplaatst opdonderdag 8 november 2018 - 16:47

Zondag is het honderd jaar geleden dat er een einde kwam aan de Eerste Wereldoorlog. Internationaal is er veel aandacht voor de honderdste verjaardag van de 'Wapenstilstand', maar in Nederland is de belangstelling klein.

Verkleden
Mannen van middelbare leeftijd die zich verkleden als militairen uit de Eerste Wereldoorlog. En dat bovendien ook nog behoorlijk serieus nemen. Ze waren de afgelopen maanden veel te zien op historische festivals in Europese landen die meededen aan de Grote Oorlog van 1914-1918. In Nederland zijn er weinig van dat soort festivals te vinden. "Dat heeft er wellicht mee te maken dat Nederland destijds neutraal was", zegt Jos Kickken van Memorial Eijsden 1918-2018. Hij denkt echter dat dit wel eens kan veranderen.

100 jaar
Zondag is het 100 jaar geleden dat de Eerste Wereldoorlog ten einde kwam. De stichting Memorial Eijsden 1918-2018 heeft die historische gebeurtenis aangegrepen om dit jaar allerlei activiteiten te organiseren die een inkijk geven in het leven in het grensdorp tijdens de Eerste Wereldoorlog. De inwoners van Eijsden zaten namelijk met hun neus bovenop de oorlog: ze zagen hoe over de grens huizen in brand werden gestoken, ze hoorden kanonnen bulderen, keken tegen een elektrische draad aan die de grens afsloot en kregen vluchtelingen te gast.

Kanonnen
Jos Kickken van Memorial Eijsden 1918-2018: "Ze zeggen dat je hier zelfs de kanonnen van Verdun kon horen, ruim 200 kilometer verderop". Hij is ervan overtuigd dat door dit soort particuliere initiatieven de aandacht voor de Eerste Wereldoorlog zelfs in Nederland toeneemt.

Kilt
Voor Martin Blom is het uitdossen in de militaire kledij van toen een bloedserieuze zaak. Hij kleedt zich regelmatig in het uniform met kilt van de Gordon Highlanders, een Schots infanterieregiment dat zijn sporen verdiende op de slagvelden van de Eerste Wereldoorlog: "We maken duidelijk welke waanzin in het verleden gebeurd is. We laten zien hoe dat is kunnen ontstaan en op die manier willen we mensen prikkelen daar weer studie naar te doen. De geschiedenis blijft zich herhalen. Tot je van je fouten wil leren," aldus Blom.

L1mburg Centraal: dagelijks live om 17:30 op L1 TV.
Klik hier voor meer informatie

Advertentie
Deel dit bericht via
Advertentie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Uitgelicht
Schrijf je in voor de voorronden van het LK Latje Trap 2019

De inschrijvingsperiode voor deelnemers van de tweede editie van het LK Latje Trap is geopend. Met het evenement wil L1, in samenwerking met Moonen Movies, vanuit haar maatschappelijke functie als publieke omroep meer aandacht vestigen op het amateurvoetbal in de provincie. Het kampioenschap bestaat uit een vijftal voorronden bij jou in de buurt en één finaleronde. De finaleronde wordt bij de start van het nieuwe voetbalseizoen afgewerkt op een finalewaardige locatie, namelijk in het stadion van één van de Limburgse profclubs.

Schrijf je hier in voor de voorronden
Uitgelicht
NIEUW: Kwizzele! Test je Limburgse kennis

Met wie zou jij het beste duo vormen? Samen met je vriendin, buurman, teamgenoot, vader of zus... je kunt je nu samen opgeven voor de leukste Limburgse kwis op tv: Kwizzele! De vragen gaan over alles wat Limburgs is dus denk goed na wie je ideale teamgenoot is.

De leukste Limburgse kwis is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Geef je ook op als kandidaat voor Kwizzele!
Vacature promobox
Uitgelicht
Vacature: Redacteur Online 1Limburg, stagiair of freelance (hbo/wo)

Voor de Nieuwsdienst zijn wij op zoek naar ambitieuze nieuwsjagers (stagiair of freelance) die op volle kracht willen meedraaien in de nieuwsproductie voor 1Limburg en het beheer van gekoppelde social media. Je werkt nauw samen met (camjo-)verslaggevers in het veld en je productie dient als basismateriaal voor L1 Radio, het dagelijkse tv-magazine L1mburg Centraal en L1.nl, de promotiewebsite voor de radio- en tv-programma’s van L1.

1Limburg.nl/vacatures
Uitgelicht
Heb jij de app van L1 al?

De app met de meeste Liefde voor Limburg: met de L1-app blijf je helemaal op de hoogte van alle programma's. Kijk live naar L1 TV of luister live op je telefoon naar L1 Radio of het speciale Plat-ewegkanaal. Toch iets gemist? Geen enkel probleem: alles is eenvoudig terug te zien. Super handig!

Download hier de gratis L1-app

Meest gelezen