Overslaan en naar de inhoud gaan

100 jaar na WOI: Eijsden wereldnieuws na opduiken keizer

Geplaatst opzaterdag 10 november 2018 - 14:46

Zaterdag is het precies honderd jaar geleden dat keizer Wilhelm II van Duitsland plotseling opdook bij de grens in Eijsden. Hierdoor was het plaatsje in een keer wereldnieuws.

Dit weekend is het ook precies honderd jaar geleden dat er een einde kwam aan de Eerste Wereldoorlog. Bert Schutte van Memorial Eijsden 1918-2018 blikt terug op deze gebeurtenis.

Landweersoldaten
Wilhelm zat in november 1918 in het Duitse militaire hoofdkwartier in Spa. In de vroege ochtend van 10 november 1918 vertrok de keizer richting Nederland. Schutte: "Hij is met een autocolonne bij de Nederlandse grens bij Withuis tegengehouden. Hij werd niet meteen herkend door de dienstdoende soldaten. Er werd wel gezien dat het om een delegatie met hoge Duitse officieren ging. Pas later kregen ze in de gaten dat de Duitse keizer in dat gevolg aanwezig was", legt Schutte uit.

Bluften
Hoewel de hoge militairen in het gevolg van de keizer bluften dat ze door zouden mogen, hielden de Nederlandse soldaten de colonne tegen. De Duitsers hadden niet de vereiste papieren. Na veel overleg en bellen met hoger geplaatste autoriteiten kregen de grenswachten het bevel de keizer naar het station van Eijsden te escorteren.
Schutte: "In feite hebben ze gewacht op toestemming om verder Nederland in te kunnen. Er moest een officiële asielaanvraag gedaan worden. Intussen werd besloten om de keizerlijke trein van Visé naar Eijsden te halen."

Opstootje
Bekend zijn de beelden van de keizer die heen en weer loopt over het perron in Eijsden. Schutte: "Hij heeft afgewacht, in eerste instantie op het perron. Maar hier ontstond al snel een opstootje. Het verhaal ging al snel de ronde dat de keizer op het perron stond. En dat was nou niet de meest geliefde persoon. Zeker niet bij Belgen die in de Zinkwitfabriek werkten. Daarom hebben ze de trein laten komen. De keizer heeft de rest van de tijd in de trein het besluit van de Nederlandse regering afgewacht."

Lees ook: 100 jaar na WOI: 'weinig belangstelling in Nederland'

Door te reizen
Pas een dag later krijgt keizer Wilhelm II toestemming om door te reizen. Hij zou Nederland nooit meer verlaten. Na een tijdelijk verblijf in Kasteel Amerongen vestigde hij zich in 1920 in Huis Doorn waar hij in 1941 overleed.

L1mburg Centraal: dagelijks live om 17:30 op L1 TV.
Klik hier voor meer informatie

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen