Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

100 jaar na WOI: Duitse troepen huiswaarts via Limburg

Geplaatst opzondag 11 november 2018 - 15:30

Het is zondag precies een eeuw geleden dat de kanonnen zwegen langs het front in België en Frankrijk.

Op 11 november 1918 om 11:00 uur ’s ochtends ging de wapenstilstand in tussen de strijdende partijen in de Eerste Wereldoorlog.

Aftocht
Een week later kreeg Limburg het staartje van de oorlog nog mee: een deel van het Duitse leger dat in België was, wilde zo snel mogelijk naar huis. De kortste route was via het smalste stukje van Limburg. De Nederlandse regering stemde toe in een doortocht van de Duitsers, mits ze hun wapens inleverden.

Ontwapend
Peter Pustjens is geschiedenisleraar en wethouder van Echt-Susteren. Hij heeft een stapeltje foto’s van de terugtocht in november 1918. Bij de Maasbrug in Roosteren kwam het Duitse leger het neutrale Nederland binnen. "Op deze foto is duidelijk te zien dat Nederlandse soldaten een deel van het Duitse leger ontwapend hebben. De kanonnen zijn in bezit van de Nederlandse soldaten. Op de achtergrond zie je de gebouwen van de douane, die zijn hier bij Roosteren nog steeds aanwezig."

Lees ook: 100 jaar na WOI: Eijsden wereldnieuws na opduiken keizer

Overal wapens
De foto’s laten het beeld zien van verslagen Duitse militairen die gedisciplineerd hun wapens inleveren en doorlopen naar Duitsland.
Pustjens: "Daar zijn allerlei gesprekken over geweest en toen is afgesproken dat het Duitse leger ontwapend zou worden door de Nederlanders. Het hele gebied hier langs de Maas lag bezaaid met kanonnen, geweren, sabels en bajonetten. En ontwapend met verder niks meer dan paarden en karren trokken de Duitse soldaten toen richting Heimat."

Herdenking
Volgend weekeinde wordt die terugtocht herdacht door de gemeente Echt-Susteren, samen met Maaseik (B) en Selfkant (D). Pustjens: "Gezien de Europese samenwerking is het heel belangrijk om dit te herdenken. Drie landen die toen alle drie een aparte positie innamen: een winnaar België, een neutraal land Nederland en een verliezer Duitsland van een verschrikkelijke oorlog. Zo verschrikkelijk als het toen was mag het nooit meer worden."

L1mburg Centraal: dagelijks live om 17:30 op L1 TV.
Klik hier voor meer informatie

Advertentie
Deel dit bericht via
Advertentie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Uitgelicht
Schrijf je in voor de voorronden van het LK Latje Trap 2019

De inschrijvingsperiode voor deelnemers van de tweede editie van het LK Latje Trap is geopend. Met het evenement wil L1, in samenwerking met Moonen Movies, vanuit haar maatschappelijke functie als publieke omroep meer aandacht vestigen op het amateurvoetbal in de provincie. Het kampioenschap bestaat uit een vijftal voorronden bij jou in de buurt en één finaleronde. De finaleronde wordt bij de start van het nieuwe voetbalseizoen afgewerkt op een finalewaardige locatie, namelijk in het stadion van één van de Limburgse profclubs.

Schrijf je hier in voor de voorronden
Uitgelicht
NIEUW: Kwizzele! Test je Limburgse kennis

Met wie zou jij het beste duo vormen? Samen met je vriendin, buurman, teamgenoot, vader of zus... je kunt je nu samen opgeven voor de leukste Limburgse kwis op tv: Kwizzele! De vragen gaan over alles wat Limburgs is dus denk goed na wie je ideale teamgenoot is.

De leukste Limburgse kwis is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Geef je ook op als kandidaat voor Kwizzele!
Vacature promobox
Uitgelicht
Vacature: Redacteur Online 1Limburg, stagiair of freelance (hbo/wo)

Voor de Nieuwsdienst zijn wij op zoek naar ambitieuze nieuwsjagers (stagiair of freelance) die op volle kracht willen meedraaien in de nieuwsproductie voor 1Limburg en het beheer van gekoppelde social media. Je werkt nauw samen met (camjo-)verslaggevers in het veld en je productie dient als basismateriaal voor L1 Radio, het dagelijkse tv-magazine L1mburg Centraal en L1.nl, de promotiewebsite voor de radio- en tv-programma’s van L1.

1Limburg.nl/vacatures
Uitgelicht
Heb jij de app van L1 al?

De app met de meeste Liefde voor Limburg: met de L1-app blijf je helemaal op de hoogte van alle programma's. Kijk live naar L1 TV of luister live op je telefoon naar L1 Radio of het speciale Plat-ewegkanaal. Toch iets gemist? Geen enkel probleem: alles is eenvoudig terug te zien. Super handig!

Download hier de gratis L1-app

Meest gelezen